web stats
Belépés Regisztráció

Martin Keown

Martin Keown, a nagy jellem.

„Keown, csak egy Keown van!” - Sajnálatos, hogy csak egy volt az Arsenal rettenthetetlen hátvédjéből, akit az Arsenal szurkolói az Ágyúsok 20. legnagyobb játékosának választottak.

Egy ideig Martin Keown képességeit túlságosan alábecsülték, mígnem az általa képviselt megnyerő játékfelfogás kezdte el jellemezni George Graham csapatának egészét. Ahogy egyre tapasztaltabbá vált, az angol válogatott alappillérévé, majd az angol élvonal egyik legszilárdabb középhátvédjévé vált.

Az oxfordshire-i születésű játékos mindössze egy szezont töltött a klubnál a ’80-as évek elején, majd megjárva az Aston Villa és az Everton csapatát, visszatért az Arsenalhoz, ezáltal ő lett az első visszatérő a II. világháború óta.

Keownt már tinédzserként is építő, elegáns futballt képviselő játékosnak tartották, akit David O’Leary mellé szánták hosszútávon. Egy bizonyos Tony Adams felbukkanása miatt ez nem válhatott valóra, de sokoldalúságának köszönhetően egy másik poszton épült be Graham gépezetébe.

Martin a leggyakrabban a középhátvéd szerepét töltötte be, ahol félelmetes gyorsaságát és nagyszerű szereléseit ötvözte az ellenfél csatárainak megakadályozására. Ez azt is jelentette, hogy menedzsere olykor a középpályán hasznosította játékát.

Amikor Arséne Wenger ’96-ban átvette a csapat irányítását, Keown igyekezett tovább fejlődni, és életkora ellenére megbízhatóbbá vált, mint valaha. Pályafutása elején elsajátított gondolkodásmódja visszatért, míg harcias természete sem hagyta cserben.

Természetesen a trófeák sem kerülték el Keown-t. Része volt a ’93-as FA Kupa és Ligakupa sikerekben, azonban sérülés miatt kimaradt a következő évi KEK-győzelemből – azonban ’98-ban, Adams-szel karöltve vitték sikerre Wenger mindent elsöprő csapatát.

Keown 35 éves lett. Jelleméhez híven, számos sérülésből felépülve, visszaszerezte elvesztett posztját Matthew Upsontól, hogy részese lehessen a 2002-es duplázásnak.

Pascal Cygan érkezése sem tudta megtörni Keown pályafutását azon a nyáron, hiszen a 2002/ 2003-as bajnoki szezonban 24 alkalommal is pályára lépett. Azonban egy bizonyos Kolo Touré miatt le kellett mondania posztjáról, amikor 2004 májusában az Arsenal begyűjtötte a veretlen bajnoki címet. Ez volt Keown harmadik bajnoki címe.

Ez a siker, illetve teltházas búcsúmérkőzése a Highburyben tökéletes búcsú volt a klub egyik legnagyobb hátvédje számára.

Név: Martin Keown
Születési idő és hely: 1966. július 24., Oxford
Poszt: Hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1985-1986 & 1993-2004
Mérkőzések az Arsenalban: 449
Gólok az Arsenalban: 8
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, 2002, 2004, FA-kupa 1998, 2002, 2003


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!