web stats
Belépés Regisztráció

Marc Overmars

Marc Overmars, a holland sprinter.

Néhányan összeráncolták szemöldöküket, amikor ’97 nyarán kapcsolatba hozták az Arsenalt Marc Overmarsszal. Senki sem vonta kétségbe a holland tehetségét – ő volt a világ egyik legjobb szélsője – azonban rendkívül sérülékeny volt.

Overmars sem tartozott még a tapasztaltak közé abban a fiatal Ajaxban, amellyel ’95-ben a Milant legyőzve nyerték meg a Bajnokok Ligáját. Azonban egy súlyos térdsérülés, melyet a következő évben szerzett, ellehetetlenítette a ’96-os EB részvételét, és elbizonytalanította a holland hosszú távú terveit is.

Wenger úgy döntött, megéri a kockázatot és ahogy nem először, most is igaza lett a francia mesternek. Overmarsnak idő kellett, hogy teljes gőzzel belelendüljön, azonban egy kisebb lábsérülést leküzdve, mint egy vihar, úgy tört be az angol futball világába.

Overmars létfontosságú fogaskerék volt az Arsenal gépezetében, Wenger első teljes szezonjában . A ’98-as duplázást Petit, Vieira és Bergkamp segítették. Overmars rendkívüli sebessége pedig végzetes kontrákat készíthetett elő.

Valószínűleg Bergkamp volt a kulcsember, de Overmars volt az ő szárnya. Az ország összes jobbhátvédje felköthette a gatyát, ha Overmars rohant feléjük, vagy a labda felé.

A védők nagyon jól tudták, hogy egy yardos előnyről nem lehetett utolérni Overmarst, és ez a tény Wenger csapatának nagy előnyt jelentett az első Duplázás során. Overmars kétszer is betalált a Leeds és a West Ham ellen is, majd a Barnsley ellen is fontos gólt szerzett, amikor már elérhetőnek tűntek a trófeák.

És amikor eljött a nagy pillanat, Overmars ritkán hibázott. Ő volt, aki kitűnő teljesítményt nyújtott az Old Traffordon ’98 márciusában, amikor az Arsenal a Manchester Unitedet látogatta meg, és elcsípett egy 1-0-s győzelmet. Overmars szerezte a fontos gólt, miután több kapuralövése is fenyegette a United hálóját. Képességei, ritmusérzéke és végzetes befejezése bizonyságott tett arról, hogy a trófea az Arsenalt illeti.

Az FA Kupadöntő hasonló képet festett. Óvatos kezdés után Overmars gyorsasága tett különbséget. Megkerülve emberét a bal oldalon elérte Petit labdáját, majd bevette Shay Given hálóját. Az Arsenal ismét sínen volt. Nagyjából egy óra múlva véghez vitték a Duplázást.

Overmars már bemutatkozásának évében nagyszerűen teljesített, ezt pedig kevés külföldi játékos mondhatja el magáról. Jobb azonban nem is várt rá az Arsenal színeiben. A következő két szezonban sérülések sokasága akadályozta meg, hogy ismét kirobbanó formába lendüljön, és 142 mérkőzésen szerzett 41 gól után, 2000 nyarán el is igazolt a klubtól.

Az Arsenalszurkolók már megtartották volna, de Wenger ismét jól időzített az átigazolással. A lehető legtöbb pénzt kapta érte a Barcelonától, így Overmars lett az addigi legdrágább holland játékos, azonban már sosem teljesített olyan jól, mint addig.

Név: Marc Overmars
Születési idő és hely: 1973. március 29., Emst (Hollandia)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1997-2000
Mérkőzések az Arsenalban: 142
Gólok az Arsenalban: 41
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, FA-kupa 1998


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!