web stats
Belépés Regisztráció

Lee Dixon

Lee Dixon, a manchesteri hátvéd.

Lee Dixon örökre beírta magát a klub elitjei közé. Az Arsenal szurkolók szavazatai alapján az Ágyúsok legnagyobb játékosai között a 21. helyet foglalhatja el.

Dixon észak-londoni karrierje egy lenyűgöző 15 évet ölel fel, mely magában foglal 619 mérkőzést – mellyel az örökranglistán a 4. helyen van – 2002-es visszavonulásáig. Egészen addig Dixon személye szilárd eleme volt a csapatnak.

Vitathatatlanul az egyik legnehezebb poszton játszott jobb hátvédként, ahol nem csak a védelmi feladatokat, hanem a támadások előkészítését is nagyszerűen látta el. Éberségének köszönhetően, karakánabb csapattársaival ellentétben – név szerint Thomas és Jensen, a védőnek megvolt az a képessége, hogy általa nem preferált posztokon is megállja a helyét, ha a labdaszerzésről volt szó.

Állandóan előre törekedett, és pontos beadásokkal – pályafutása kezdetén a Burnleynél szárnyjátékos volt - járult hozzá az Arsenal támadásaihoz. Ha az ellenfél felszabadítása netán nála kötött ki, nagyszerű labdakezelésével azonnal újra helyzetbe tudta hozni csapatát.

Dixonnak még egy érdemét nem említettük. A gólokat. Hátvéd létére Highbury-ben töltött évei során 28 gólt szerzett, melyek között számos távoli lövés, és higgadt büntetők szerepelnek. Dixon gólérzékenysége nehezen talál ellenfélre a klub hátvédeinek történelmében.

Támadószellemű játéka nem hagyta cserben Arséne Wenger érkezésekor, ’96-ban sem. A 2-es számú mezt viselő játékos, támadásokat elősegítő szélső hátvédként erősítette a francia mester által megálmodott támadófutballt. Miután ’98-ban kulcsszerepet játszott a klub duplázásában, a válogatottba is visszakerült. Dixon pályafutása során 22-szer szerepelt a nemzeti színekben.

Az új évezred közeledtével nem lehetett titkolni, hogy Lee pályafutása a végéhez közeledik. Azonban a rá jellemző elszántsággal visszaküzdötte magát a kezdőbe Oleg Luzhny és Lauren ellen, azonban egy térdsérülés veszélybe sodorta karrierjét. Dixon még ebből is felépült, és a sérültek által hagyott űrt sikeresen betöltötte, hogy ezzel is hozzásegítse a csapatot egy számára utolsó bajnoki címhez.

Ideális befejezése volt ez hosszú Arsenalos pályafutásának.

Név: Lee Dixon
Születési idő és hely: 1964. március 17., Manchester
Poszt: Jobb oldali hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1988-2002
Mérkőzések az Arsenalban: 619
Gólok az Arsenalban: 28
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, 1998, 2002, FA-kupa 1993, 1998, 2002, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook