web stats
Belépés Regisztráció

Kenny Sansom

Kenny Sansom, a méltó utód.

A statisztikák nem hazudnak. Kenny Sansom Anglia történetének egyik legjobb hádvédje volt. Az Arsenalban is hasonló becsben tartották.

Sansom ’80-ban érkezett a Higburybe, a londoni rivális Crystal Palace csapatától, és már érkezésekor biztos helye volt a válogatottban. Volt még azonban hova fejlődnie, hogy betöltse az addigra már öregedő Sammy Nelson méltó posztját.

Sansom passzai nagyon pontosak voltak, és rendkívüli gyorsasággal bírt a rövidtávú sprintek során. Ezen képességeit a kezdetekben azonban jócskán lebecsülték. Sansom felfutásai megalapozták a modern hátvédek feladatát, és ahogy taktikailag fejlődött, az Arsenal játékosa tökéletes hátvéddé vált.

Kis testalkata ellenére, Sansom a levegőben is dominált, és soha nem csúszott be, ha olyan helyzetbe került. Épp ezért a szurkolók a „Fehér nadrágos Kenny”-nek becézték, de semmiképp nem lebecsülően, hiszen ez is alátámasztotta, hogy elnyerte a közönség tetszését jól időzített szereléseivel.

Ahogy teltek-múltak a ’80-as évek, úgy nőtt Sansom befolyása is a csapatban, és amikor ’87-ben a Ligakupa döntőjében az Arsenal megverte a Liverpoolt az Anfielden, épp a balhátvéd vezette a csapatot győzelemre a Wembleyben. Ez volt ekkor az első trófeája, azonban elismerésekben sem szenvedett hiányt.

Sansom nemzetközi sikerekig jutott – 86 válogatottsága az angol keretben máig rekordnak számít a hátvédek között. 8 egymást követő szezonban is ő volt a PFA Év csapatának balhátvédje, mely egy olyan rekord, melyet még senki meg sem tudott közelíteni.

George Graham és a híres hátvédsor felbukkanásával Sansomnak tovább kellett állnia. A Newcastle volt a 6 további csapat közül az egyik, aki kiélvezhette Sansom munkájának gyümölcsét, egészen ’95-ös visszavonulásáig. Jelenleg mérkőzéseket közvetít, gyakran társkommentátor az Arsenal TV Online közvetítésein.

Név: Kenny Sansom
Születési idő és hely: 1958.szeptember 26., Camberwell (London)
Poszt: Bal oldali hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1980-1988
Mérkőzések az Arsenalban: 394
Gólok az Arsenalban: 6
Sikerek az Arsenalban: Ligakupa 1987


Kiadó reklámfelület

Facebook