web stats
Belépés Regisztráció

Kanu

Kanu, az eltökélt nigériai.

Az olimpiai aranyérmes Kanu 1999-ben érkezett az Arsenalhoz, és már akkor szép eredményekkel és trófeákkal büszkélkedhetett. Mikor 5 évvel később távozott az észak-londoniaktól, 2 bajnoki címmel és 2 FA Kupával gazdagodott gyűjteménye.

Azonban nem volt mindig könnyű dolga a nigériai csatárnak.

1996-ban, amikor olimpiai győzelemre vezette csapatát Atlantában, Kanut orvosi vizsgálatnak kellett alávetni az Inter Milannál, ahova a holland Ajax csapatától érkezett – akikkel megnyerte a Bajnokok Ligáját. A vizsgálatok eredménye szívszorító volt. Kiderült, hogy a csatár súlyos szívrendellenességben szenved, és még abban az évben, novemberben szívműtéten kellett átesnie.

Nem engedve, hogy a viszontagságok magával ragadják, Kanu minden tapasztalatát és Afrikában növekvő népszerűségét felhasználva megalapította a Kanu Szívalapítványt, egy szervezetet, mely túlnyomórészt Afrikában élő fiatalokon segít.

Ezen munkássága csak egy jó példa arra, mennyire megérintették az emberek. Azonban Kanu a pályán is ugyanilyen jól teljesített.

Akkor érkezett az Arsenalba, amikor Nicolas Anelka a Real Madridhoz igazolt, és az elején nem sikerült elnyernie a közönség tetszését. Hamarosan azonban Kanu képességei és fehér mosolya beköltözött a Highbury szurkolóinak szívébe.

Kanu mind befejező csatárnak jó volt, mind irányítónak. Megvolt a képessége, hogy egy pillanat alatt bolondot csináljon a védőkből, hihetetlen pontos labdakezelésének köszönhetően a legszűkebb helyről is kicselezte magát. Gyakran fontos gólokat is szerzett.

Ki ne emlékezne a sarkazásos góljára a Middlesbrough elleni 6-1-es diadal során, vagy arra az észak-londoni derbin szerzett góljára, melyet Luke Young feje fölött emelt át, hogy aztán Ian Walker kapujába lője a játékszert.

Amire a legtovább fogunk emlékezni Kanuval kapcsolatban, még ’99-ből, az a 17 perc alatt szerzett mesterhármasa a Stamford Bridge-en. Miután már lőtt két gólt, hogy kiegyenlítsen a Chelsea ellen, a nigériai csatár a történelem egyik legszebb góljával szerezte meg a győzelmet az angol bajnokságban. A bal alapvonalnál szerzett labdát, majd egy jócskán a kapujából kimerészkedő kapussal találta szemben magát, melyet két hátvéd övezett, ráadásul a szög is nagyon éles volt. Ed de Goeyon simán túlcselezte magát, majd becsavarta a labdát a hosszú felsőbe.

A 3 pont az Arsenalt illette, Kanu pedig helyet kapott a klub történelmében.

Név: Kanu
Születési idő és hely: 1976. augusztus 11., Owerri (Nigéria)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1999-2004
Mérkőzések az Arsenalban: 198
Gólok az Arsenalban: 44
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!