web stats
Belépés Regisztráció

John Radford

John Radford, a furmányos támadó.

Senki nem mondaná, hogy John Radford lett volna az Arsenal történetének legszínpompásabb játékosa. De kétségkívül ő volt az egyik leghatásosabb.

A yorkshire-i születésű játékosra elsősorban a ’70-es évek eleji sikeres évei miatt emlékszünk, azonban klubhűsége ennél jóval hosszabb ideig tartott. Radford még fiatalon ’62-ben csatlakozott a klubhoz, és ’76 decemberében távozott. Ezalatt 481-szer lépett pályára az Ágyúsok színeiben. Nála több gólt csak Cliff Bastin, Ian Wright és Thierry Henry szereztek az Arsenalmezben.

Radford 149 gólos mérlege minden szinten lenyűgöző, de a középcsatár a góloknál sokkal többet is nyújtott. Joe Baker, George Graham, Ray Kennedy és Brian Kidd mind játszhattak Radford oldalán, és mind elsajátíthatták, hogyan foglalhatnak le hátvédeket, hogy ezzel másoknak helyet csináljanak. Nem is csoda, hogy Radford ritkán került a rivaldafénybe, hiszen mindig ő végezte a piszkos munkát.

Talán a legjobb példa erre a ’71-es FA Kupadöntő. Eddie Kelly és Charlie George lőtték a győztes gólokat, mellyel megnyerték a kupát. Na de ki adta a gólpasszokat? Hát igen. John Radford.

Persze neki is megvoltak a pillanatai a reflektorfény középpontjában. A ’70-es Vásárvárosok Kupája döntőben ő fejelte az Arsenal eget rengető első gólját az Anderlecht csapata ellen, de ’65-ben, a Wolves elleni gólözönje során, mindössze 17 évesen és 315 naposan az Arsenal mindenkori legfiatalabb mesterhármas-lövője lett. Ez a rekord a mai napig él.

Radford gólérzékenysége már fiatalon is kitűnt, de ahogy teltek az évek, mit sem romlott teljesítménye. Miután egy rakás gólt szerzett a fiatal, majd a tartalékcsapat színeiben, Bertie Mee kezei alatt virágzásnak indult karrierje. A ’68/ 69-es szezonban 19-szer volt eredményes, annak ellenére, hogy a jobb szélső posztján kellett játszania. A következő idényben ugyanennyi találatot szerzett, melynek az a bizonyos Vásárvárosok Kupája győzelem lett a csúcspontja, mely 17 év után az első trófea volt, melyet az Arsenal szerzett.

A ’70/ 71-es szezonra Ray Kennedyvel az oldalán., már kifejlett középcsatárként 21 gólt szerzett, ezzel is hozzájárulva a duplázáshoz. Ekkor a válogatottba is behívót kapott, azonban Sir Alf Ramsey mindössze kétszer válogatta be az Arsenal sztárját, azt is két éves különbséggel. A csalódás azonban nem hatott ki Radford klubban nyújtott teljesítményére. Ismét jöttek a gólok, igaz az Arsenal nem tudta megismételni a duplázást sem ’72-ben, sem ’73-ban.

Ahogy az Arsenal a ’70-es évek közepére egyre lejjebb csúszott a tabellán, Radford góljai is csökkentek, majd amikor a ’75/ 76-os szezonban egy sérüléssorozat után háttérbe szorult az új csatárpárosnak, Malcolm MacDonaldnak és Frank Stapletonnak köszönhetően. Kevés játéklehetőséget kapott, így ’76 decemberében a Highbury helyett az Upton Parkot választotta otthonául. A West Ham nem is találhatott volna nála elkötelezettebb játékost, azonban legjobb éveit az Arsenal színeiben töltötte.

Név: John Radford
Születési idő és hely: 1947. február 22., Hemsworth (Yorkshire)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1962-1976
Mérkőzések az Arsenalban: 481
Gólok az Arsenalban: 149
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1971, FA-kupa 1971, VVK 1970


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!