web stats
Belépés Regisztráció

Ian Wright

Ian Wright, a woolwichi gólzsák.

Egyesek sok gólt lőnek, mások nagy gólokat szereznek. Ian Wright esetében mindkettő igaznak bizonyult.

Az Arsenal legendája mindig is tudta, hogyan lehet betalálni az ellenfél hálójába. Ha kellett 30 méterről, vagy ha elég volt egy pöccintés, 2 méterről is sikeres volt. Wrightot gólrepertoárja az egyik legjobb és legrobbanékonyabb angol futballistává tette.

Mindezen felül Wright igazi „showman” volt mind a pályán, mind az életben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint jól megkoreografált gólörömei és rendszeres tréfálkozásai az öltözőben.

Nem csoda, hogy az Arsenal szurkolói imádták „Ian Wright-Wright-Wright”-ot.

A futballistákhoz képest igen későn kezdett focizni, hiszen, 1985 augusztusában, csak 3 hónappal a 22-ik születésnapja előtt szerződtette le profi futballistaként a Crystal Palace. Ma már furcsán hangzik, de amikor 1991-ben az Arsenalhoz igazolt 2, 5 millió fontért, sokan megkérdőjelezték a vételt.

Abban az időben az Arsenal uralta a bajnokságot, Alan Smith kétszer is gólkirály lett 3 szezonon belül, és Kevin Campbell is berobbant a felnőtt csapatba, rengeteg erővel hozzájárulva az amúgy sem gyenge támadósorokba, Anders Limpar és Paul Merson mellé. Vajon az Arsenalnak tényleg szüksége volt Wrightra?

George Graham tudta mit csinál. Wright már debütálása napján betalált a Leicester elleni Ligakupa mérkőzésen, majd bajnoki bemutatkozásán mesterhármast szerzett a Southampton ellen, nem is kellett sok idő, hogy ő legyen a szurkolók kedvence.

Sokszor úgy tűnt, mintha Wright írná a forgatókönyvet, hiszen a szezon utolsó napján mesterhármast szerzett, ezzel eltulajdonítva a gólkirályi címért járó Arany Cipőt a Tottenham Gary Linekerétől.

Wright metronómikus gólérzékenysége ellenére az Arsenal a kilencvenes évek közepén nem szerepelt elég jól ahhoz, hogy a bajnoki címet megkörnyékezzék. Graham túladott Limparon és Rocastle-ön is, majd erősített a középpályán. Az Ágyúsok világklasszis csapattá váltak, és messze az övék volt a legkeményebb védelem az országban.

Nem nehéz kitalálni, hogy az „Egy-null az Arsenalnak-korszak”-ban Wright mekkora hatással volt az eredményjelzőre.

’93-ban egy duplázás a helyi kupákban (Wright a Sheffield Wednesday elleni mérkőzésen és a visszavágón is betalált) és egy ’94-es KEK-győzelem voltak Wright első trófeái, igaz, hogy az elődöntőben egy becsúszása következtében eltiltották, így nem játszhatott a döntőben a Parma elleni emlékezetes mérkőzésen. Talán ez jól tükrözi, hogyan került Wright olykor bajba heves magatartása miatt.

Wright 34 évesen szerezte meg első bajnoki aranyérmét. A klubnál eltöltött 7 éve alatt mint egy forgószél, úgy passzolgatott a Highburyben, de végül kimerült. Azok az emlékek, melyek Wright nevéhez fűződnek, sokkal hosszabb ideig fognak megmaradni, mint amennyi idő alatt keletkeztek.

Név: Ian Wright
Születési idő és hely: 1963. november 3., Woolwich (London)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1991-1998
Mérkőzések az Arsenalban: 288
Gólok az Arsenalban: 185
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, FA-kupa 1993, 1998, Ligakupa 1993


Kiadó reklámfelület

Facebook