web stats
Belépés Regisztráció

George Graham

George Graham, a skót húzóember.

A legtöbb Arsenal szurkoló szemében George Graham mestermunkája állt a ’89-es drámai diadal mögött. Azonban az idősebb szurkolók még emlékezhettek, hogy a skót még játékosként 17 évvel korábban is hozzásegítette a csapatot egy bajnoki címhez.

Graham az egyik legelragadóbb játékosok közé tartozott abban az időben, aki mindent megtett a csapat ’71-es duplázásáért. Ő lett az FA Kupadöntőjében a mérkőzés legjobbja, de az ő nevéhez fűződnek rendkívül fontos gólok, és nagyszerű passzok is – nem csoda, hogy Graham volt a középpálya egyik húzóembere.

Azonban karrierje nem így kezdődött. Amikor Graham a Chelseatől az Arsenalhoz igazolt ’66 szeptemberében, nagyszerű csatárként tartották számon, aki minden második mérkőzésen betalált a Stamford Bridge-en.

Graham ott folytatta, ahol abbahagyta, amikor a Highburybe érkezett és első két szezonjában gólkirály lett, Joe Baker posztján. Lövései, kitűnő passzai és a levegőben tanúsított fölénye nagyon jó csatárrá tette – azonban lomhasága miatt sosem lehetett tökéletes.

Ezt először ’69-ben Bertie Mee jelezte, amikor Grahamat a középpályára helyezte át, ahol művészi játéka igazán kiteljesedhetett. Graham továbbra is kivehette a részét a gólszerzésből, de ő alkotta az Arsenal kreativitásának magját. A skót azután kapta a ’Stroller’ becenevet, hogy a középpályára került.

Új posztján Graham kivehette részét a ’70-es Vásárvárosok Kupája győzelemből, és jelentős szerepet játszott Bertie Mee csapatának ’71-es duplázása során is. A skót teljesítménye egy izzasztó Wembley-beli mérkőzésen nélkülözhetetlen volt a Liverpool elleni döntőn elért 2-1-es győzelem során.

Graham távozása akkor még nem volt kilátásban, azonban Alan Ball érkezése a következő szezon közepén megkérdőjelezte helyét a kezdőben. ’72 decemberében, 308 mérkőzés és 77 gól után Graham a Manchester Unitedbe igazolt.

13 évvel később visszatért a Highburybe. Graham első szezonja a menedzseri székben egy Littlewoods Kupagyőzelmet hozott, majd ’89-ben ő lett az első ember az Arsenalnál, aki játékosként és menedzserként egyaránt bajnoki címet nyert, miután csapata egy emlékezetes mérkőzésen 2-0-ra legyőzte a Liverpoolt a bajnokság utolsó fordulójában.

Graham ’91-ben újabb címet nyert az Arsenallal, majd ’93-ban az Arsenal történelmében először kettős angol kupagyőzelmet szerzett a csapattal. Egy évre rá a KEK-trófeát hódították el, ’95-ben azonban távozott a klubtól. Graham hatalmas menedzser volt, de nagyszerű játékos is egyben.

Név: George Graham
Születési idő és hely: 1944. november 30., Bargeddie (Lanarkshire, Skócia)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1966-1972
Mérkőzések az Arsenalban: 308
Gólok az Arsenalban: 77
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1971, FA-kupa 1971, VVK 1970


Kiadó reklámfelület

Facebook