web stats
Belépés Regisztráció

George Armstrong

George Armstrong, a hebburni profi.

George Armstrong a velejéig Arsenalos volt.

Közel két évtizedig tartó Arsenal-karrierje alatt ismertebb nevén ’Geordie’ 621 mérkőzésen lépett pályára, mely rekordot mindössze Davd O’Leary és Tony Adams tudták megdönteni. Később az edzői stáb tagjaként segítette a csapatot.

Abban az időben, amikor a Country Durham iskolából egyenesen Észak-Londonba érkezett, a hagyományos szárnyjátékos fogalma megsemmisülni látszott. Azonban Armstrong mindkét szárnyon remekelt, szorgalmas játékos volt, és termelte a gólhelyzeteket. Összesen 68 gólt szerzett az Ágyúsok színeiben, de a beívelések mestere volt – egyes becslések szerint a szélső benne volt a ’71-es duplázás során szerzett gólok több, mint a felének kialakításában.

Fénykorában egyszerű volt az ellenfél taktikája: ha nem állítják meg Armstrongot, akkor az Arsenalt sem. Fáradhatatlan energiája csak egy volt sok tulajdonsága közül, de pontossága tette azzá, ami volt. Radford és Kennedy is sokat köszönhettek neki.

A nemzetközi elismerésekben azonban nem részesülhetett, mivel Anglia akkor szövetségi kapitánya, Alf Ramsey nem volt a szárnyjátékosok híve, így Armstrong az egyik olyan kiváló játékos, aki soha nem játszhatott nemzeti színekben.

Kis termete hatalmas bátorsággal párosult, mely a klub egyik legkiegyensúlyozottabb játékosává tette a ’70-es évek közepén bekövetkezett hullámvölgy során is.

Armstrong ’77-ben igazolt a Leicesterhez, majd A Villa, a Fulham és egy kuwaiti karrier után ’Geordie’ visszatért a Highburybe, és ’90-ben a tartalékcsapat egyik edzője lett.

Armstrong visszatérésekor, korábbi csapattársa, George Graham vezette a csapatot. „Igazi profi volt, és nagyon sokat segített az Arsenalnál. Amint megtudtam, hogy megszerezhető, kaptam az alkalmon és visszacsábítottam a klubhoz.” – mondta Graham.

Armstrong jól végezte dolgát Graham kezei alatt, ő nevelte ki például Ray Parlourt, és Paul Dickovot is, akik később a felnőtt csapat, majd a válogatott színeiben is remekeltek.

Egy őszinte, és nagylelkű ember volt, aki 2000-ben, 56 éves korában, váratlanul elhunyt. A klub egyperces néma gyásszal és fekete karszalaggal emlékezett a halála utáni mérkőzésen az eltávozó legendára.

Név: George Armstrong
Születési idő és hely: 1945. augusztus 9., Hebburn (Durham)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1961-1977
Mérkőzések az Arsenalban: 621
Gólok az Arsenalban: 68
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1971, FA-kupa 1971, VVK 1970


Kiadó reklámfelület

Facebook