web stats
Belépés Regisztráció

Freddie Ljungberg

Freddie Ljungberg, a divatdiktátor.

Hogy szerettesse meg magát valaki újoncként a szurkolókkal? Egyszerűen csak kövesse Freddie Ljungberg lépéseit, és debütálása után másodpercekkel szerezzen gólt a Manchester United ellen. Egyedülálló bemutatkozás volt ez, egy olyan embertől, aki a Wenger-éra egyik legnépszerűbb játékosa lett.

Közel 10 évig szolgálta az Arsenalt a 8-as számú mezben, hozzájárulva a menedzser filozófiájához, mely segítségével vonzó, atlétikus és élvezhető futballt játszhatott a csapat.

Ljungberg már akkor kiemelkedő teljesítményt nyújtott mielőtt az Arsenalhoz került, miközben az Euro 2000 selejtezőin Svédországot segítette, a BK Halmstad csapatát szolgálta.

Arséne Wenger gyorsan bebiztosította Freddie Ljungberg szerződését, azonban a svéd játékos a United elleni debütálása után hasizom és boka sérülést is szenvedett.

Szerencsére az Ágyúsoknak nem kellett sokat várni Ljungberg megkérdőjelezhetetlen képességeire. A középpályás verhetetlen volt a felfutásokkor, mindkét szárnyon ugyanolyan hatékonysággal játszott, és szeretett a csatárok mögött futballozni. Hajszálpontos passzai a 16-oson belül ellehetetlenítették a védelmet, és ahogy teltek az évek, Bergkamppal és Piressel már jóformán telepatikus úton tudott kommunikálni.

Ljungbergnek volt érzéke az FA Kupához, ugyanis ő a harmadik olyan játékos a történelem során, aki két egymást követő FA Kupadöntőben is be tudott találni. 2001-ben a Liverpool elleni vereség során, majd a következő évben ő lőtte az egyik gólt a Chelsea ellen aratott 2-0-s diadal során. Az ezutáni évben, az elődöntőben ő szerezte a Sheffield United elleni egyetlen gólt is.

Ljungberg a tétmeccseken egész Highbury pályafutása során lőtte góljait; 2001-ben a Juventus ellen duplázott, de az Anfielden emberhátrányból is győztes gólt szerzett, ahogy a Manchester United ellen is betalált a Highburyben.

Ahogy az Arsenal 2002-ben a Duplázás felé haladt, Ljungberg egyszerűen lenyűgözően szerepelt. Összesen 17 gólt szerzett az idényben, minden kupában és a bajnokságban. Amikor Pires súlyos térdsérülést szenvedett, Ljungberg lépett a helyére, és megfelelt az elvárásoknak. Amint a bajnokság a végéhez közeledett, 5 mérkőzés alatt 6 gólt is szerzett, ezzel 15 értékes pontot is begyűjtve. A Barclaycard Év Játékosa díját, melyet abban az évben neki ítéltek nagyon megérdemelte.

A 2001/ ’02-es idényben érte el pályafutása csúcsát a Highburyben. Ahogy az évek teltek múltak, egyre többször esett sérülések áldozatává, így 2007-ben a West Ham United csapatához igazolt.

Freddie 2008-ban, Újév napján visszatért az Emiratesbe, ezúttal az ellenfél színeiben, és miután egy sérülés rövidre zárta az estéjét, az Arsenal szurkolói hatalmas ováció keretében állva tisztelegtek egykori kedvencük előtt.

Név: Freddie Ljungberg
Születési idő és hely: 1977. április 16., Vittsjo (Svédország)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1998-2007
Mérkőzések az Arsenalban: 328
Gólok az Arsenalban: 72
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook