web stats
Belépés Regisztráció

Frank Stapleton

Frank Stapleton, Dublin gólerős fia.

Nem sok játékos mondhatja el magáról, hogy az Arsenal és a Manchester United színeiben is játszott, Stapleton – George Graham, David Herd, Viv Anderson és Brian Kidd mellett - mégis ezen kivételes emberek közé tartozik.

Az Ír Köztársaság csatára ’83-ban és ’85-ben FA Kupát nyert a United színeiben, eközben az Arsenal végig a középmezőnyben tanyázott. Stapleton azonban 8 szép évet töltött az Arsenalban, mielőtt ’81-ben a Vörös Ördögökhöz igazolt.

Az erőteljes, jól fejelő csatár ’78 és ’80 között zsinórban 3 FA Kupa döntőben is szerepelt. Ebből kettő csalódással ért véget, azonban ’79-ben ő lőtte a híres ’5 perces döntő’ második gólját, épp a Manchester United ellen.

Stapleton Liam Brady beadását fejelte haza a Wembleyben azon a napsütéses májusi délutánon, és bár a Manchester 2 kései góllal kiegyenlített, Alan Sunderland győztes góljának köszönhetően az ír játékos magasba emelhette első rangos kupáját. A trófeára négy évet kellett várnia, 1975-ben a Stoke City ellen debütált.

Stapleton mindenkinél jobban kihasználta Brady támogatását a ’70-es évek közepén, melynek meg is lett az eredménye, hiszen ’78-tól zsinórban háromszor lett a csapat gólkirálya. Egy évvel korábban, csatártársával, Malcolm MacDonalddal karöltve egy szezon alatt 46 gólt szereztek.

Highburyből való távozásakor kerek 300 mérkőzésen 108 gólt szerzett, és már ekkor tagja volt az Ír Köztársaság válogatottjának. 71 válogatottbeli mérkőzésig jutott, melyen egy akkor még rekordnak számító 20 gólt szerzett. Klubszinten azonban az FA Kupa-teljesítményéért marad híres, hiszen ő volt az első játékos, aki két különböző, de két nagy csapat színeiben is gólt tudott szerezni a döntőben.

Név: Frank Stapleton
Születési idő és hely: 1956. július 10., Dublin (Írország)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1973-1980
Mérkőzések az Arsenalban: 300
Gólok az Arsenalban: 108
Sikerek az Arsenalban: FA-kupa 1979


Kiadó reklámfelület

Facebook