web stats
Belépés Regisztráció

Frank McLintock

Frank McLintock, a skót vezér.

Minden nagy csapatnak szüksége van egy vezetőre. Bertie Mee duplázó csapatának ott volt Frank McLintock.

De ez nem volt mindig így.

Amikor a skót válogatott játékos kevesebb mint Ł100 000-ért észak-londonba érkezett, Billy Wright menedzser hitt abban, hogy a szélső nagy tudás birtoklója. Az is volt. 5 évbe és jó néhány poszt kipróbálásába telt, hogy kihozza magából a legjobbat.

Eredeti posztján McLintock fáradhatatlan munkáját, elszántságát és lelkesedését nem lehetett megkérdőjelezni. Azonban épp ezek a tulajdonságai hátráltatták olykor a pályán, hiszen sokszor fegyelmezetlen volt és túl nagy terhet helyezett csapattársai vállára.

Az 1969/ 70-es szezonban egy sérüléshullám következtében Don Howe edző a hátvédsorba helyezte McLintockot. Ez minden értelemben mesteri döntés volt. A skót játékos nem csak virágzani kezdett, de hamar ki is érdemelte a csapatkapitányi karszalagot.

Az ’öreg’ Frank érettebbé, felnőtt férfivá vált. Hihetetlen jól olvasta a játékot, és lelkesedését is a legoptimálisabban használta ki a pályán.

McLintock játéka a pályán tiszteletet parancsolt. Példásan vezette a csapatot, és többször húzta vissza a csapatot a mélypontról. Egyik legjobb szezonjában 3-1-es hátrányból fordította vissza a visszavágón az eredményt az Anderlecht elleni Vásárvárosok Kupája döntőjében 1970-ben.

1971-ben a skót játékos vezéregyéniséggé vált, amint Bertie Mee csapata két fronton is bizonyított Angliában. A bajnoki cím már a tarsolyban volt, amikor az Arsenal az FA Kupa döntőjében a hosszabbításban kapott Steve Heighway-gól miatt vesztésre állt a csapat a Liverpool ellen. McLintock azonban nem akart veszteni – már 3 ezüstérme volt a Wembleyből. Ökölbeszorított kézzel teremtett rendet letört csapattársai között, mondván még nincs vége a mérkőzésnek. A többi már csak történelem.

McLintock az Év Játékosa címmel fejezte be az idényt, következő évben pedig MBE-címmel dicsekedhetett. Végül 1973-ban hagyta ott a csapatot, azzal a tudattal, hogy végleg beírta magát az Arsenal történelmébe.

Név: Frank McLintock
Születési idő és hely: 1939. december 28., Glasgow (Skócia)
Poszt: Hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1964-1973
Mérkőzések az Arsenalban: 403
Gólok az Arsenalban: 32
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1971, FA-kupa 1971, VVK 1970


Kiadó reklámfelület

Facebook