web stats
Belépés Regisztráció

Emmanuel Petit

Emmanuel Petit, a sokoldalú francia.

Öröm nézni, ahogy két játékos olyan jól összejátszik, ahogy azt Emmanuel Petit és Patrick Vieira tették. A ’98-as duplázásban nyújtott teljesítményéért a szurkolók a 22. helyet szánták Petit-nek az Arsenal legnagyobb játékosai között.

Arséne Wenger eredetileg még a Monaco élén fedezte fel még tinédzserkorban lévő honfitársát. A francia klubot rendszerint védőként szolgálta, azonban Londonban Wenger egy másik utat jelölt ki számára. Arsenalos pályafutása elején sokan úgy gondolták, Petit középpályássá való átnevelése nem jó úton halad. Azoknak, akik azonban hittek benne, igazuk lett.

A ballábas Petit egyenlő arányban segítette a támadások levezetését, mint a szűrést a középpályán. Fő feladata az ellenfél védelmének kijátszása volt, halálpontos passzainak segítségével.

Petit játékának alapja azonban erejében és gondolkodásmódjában rejlett. Pontos helyezkedését még hátvéd-korában sajátította el, előre merészkedő csapattársainak ’fedezése’ pedig ösztönösen alakult ki benne. Szerelései dörzsöltek voltak, a levegőben verhetetlen volt, és ha nála volt a labda, ha nem, rendületlenül harcolt.

Amikor a lófarkas Petit első szezonjában bajnoki címet nyert, vitathatatlanul karrierje csúcsán volt. Az Arsenal az ő segítségével lett sikeres, munkájának gyümölcseként Április legjobb játékosának választották az egész angol bajnokságban. Ezt követte a bajnoki cím és az FA Kupa-győzelem.

Befolyása a klubszintet is átlépte, hiszen ’98 nyarán a világbajnokságon is jelentős szerepet vállalt a francia válogatottban. A rangos torna párizsi döntőjében két gólpasszt adott és egy gólt is szerzett.

A szurkolók csodálták a 17-es mezt viselő játékost, aki 28 évesen ereje teljében volt. A még fiatal Vieirával az oldalán a Highbury jövője jól festett, azonban Petit elhagyta a klubot. 2000-ben Barcelonában nézett új kihívás után, majd visszatért Londonba, de ezúttal a Chelsea csapatába.

Név: Emmanuel Petit
Születési idő és hely: 1970. szeptember 22., Dieppe (Franciaország)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1997-2000
Mérkőzések az Arsenalban: 118
Gólok az Arsenalban: 11
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, FA-kupa 1998


Kiadó reklámfelület

Facebook