web stats
Belépés Regisztráció

Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp, a holland művész.

Egy egész oldalt tele lehetne írni a góljaival. Két oldalt lehetne írni arról, hányféleképpen tudta bevenni az ellenfél kapuját és egy egész szótárt lehetett volna írni a jelzőkről, melyekkel 11 éves Arsenal pályafutását illették. Dennis Bergkamp kétségkívül a futballvilág legendájának tekintendő.

Az elmúlt két évtizedben sokan megfordultak az Ágyúsoknál, akik ismeretlenként érkeztek és világhírrel távoztak, azonban Bergkamp már érkezésekor ismerte az egész világ.

Érkezése jelezte a csapatbeli változásokat is, hiszen amikor Grahamet leváltotta Bruce Rioch, véget értek az Arsenal ’unalmas’ évei. Bergkamp volt a szép játék kialakulásának egyik kulcsa.

Rioch ’96-ban távozott a klubtól, de Arséne Wenger örömmel vette tudomásul, hogy Dennis Bergkampot is a csapat soraiban tudhatja. A francia szakember így kommentálta a dolgot: „Ő igazi ajándék, egy áldás volt számomra, amikor érkeztem.”

Wenger keze alatt Bergkamp újrafogalmazta a futball jelentését az Angol élvonalban.

Technikája olyan volt, ahogy a nagy könyvben meg volt írva, fizikai képességei és ösztönös, gyilkos passzai futballszimbólumot formáltak belőle. Nem véletlen, hogy amikor 1998-ban az Arsenal trónbitorlást követett el a Manchester Uniteddel szemben, és az év legjobb angol csapatává vált, Dennis Bergkamp is legyőzte Eric Cantonát az angol bajnokság legjobb játékosaként. A duplázás során az Arsenal 10-es számú játékosa végig remekelt a szezonban, megérdemelten választották mindkét szavazáson az Év Játékosának, és megérdemelten vehette át mind a bajnokság, mind az FA Kupa aranyérmét.

Furcsa, de az elején voltak nehézségei Londonban, hiszen az első 7 meccsén be sem talált. Egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, és a média is kritizálni kezdte, miután nem talált be a Hartlepool elleni ligakupa mérkőzésen sem. De a sajtó is nagyot tévedett, ugyanis a holland csatár a rákövetkező héten 2 gólt is vágott a Southampton ellen, és soha többet nem nézett hátra.

120 gólt szerzett az Arsenal játékosaként, ezzel ő a 10. a csapat örökös góllövőlistáján. Igen csak jó teljesítmény ez, ha hozzátesszük, hogy nem befejező csatárról beszélünk.

A lefordulásból lőtt gólja a St James’-ben, a Leverkusen elleni átemelése (ez a kettő négy napon belül történt), a Filbert streeti végjáték és a Bolton elleni, BL-t bebiztosító siker is az ő nevéhez fűződik. Mindkét lábával csodákat tudott tenni, így nem meglepő, hogy egy évtizeden keresztül ő volt az Arsenal kreativitásának kulcsa.

A kora sem tudta hátráltatni sikereiben. 4 évvel az után, hogy az Arsenal bajnokságot nyert, Bergkampnak ismét sikerült, hiszen Wenger emberei ismét diadalmaskodtak a Premier Ligában. Hasonló volt a történet, mint a 2003-as FA Kupa győzelem során, csak most Bergkamp 34 éves lett és lejárt szerződését egy évre ismét aláírta, hiszen az Arsenal nem akarta elengedni. Bergkamp meghálálta a bizalmat. A veretlen szezonban sokat köszönhettek neki, még akkor is, ha Henrynak, Ljungbergnek, Piresnek és Reyesnek is volt mit megköszönni.

Lassan azonban Bergkampot is utolérte a kor, és a holland úgy határozott, hogy ha az Arsenal elköltözik a Highburyből, ő is befejezi futball pályafutását. Csak valami igazán emlékezetes dologgal lehetett meghálálni a holland itt töltött éveit. Bergkamp búcsúmérkőzése tökéletesnek bizonyult. A játék nagyjai, mint például Marco van Basten és Johan Cruyff is pályára léphettek ezen a meccsen.

További futballsikerek is illették a nevét, hiszen 2007-ben Bergkamp, az első hollandként került be a Nemzeti Múzeum Dicsőséglistájára.

Bergkamp hatalmas egyéniség volt, technikáját az Ajax fiatalcsapatában kovácsolták, majd acélos egyénisége az Interben fejlődött tovább. Legjobb évei azonban mindenképp az Arsenalos esztendők voltak.

Név: Dennis Bergkamp
Születési idő és hely: 1969. május 10., Amszterdam (Hollandia)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1995-2006
Mérkőzések az Arsenalban: 423
Gólok az Arsenalban: 120
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook