web stats
Belépés Regisztráció

David Seaman

David Seaman, a vén tengeri medve.

„Máig úgy gondolom, hogy John Lukic az ország 3 legjobb kapusa közé tartozik. De David Seamant tartom a legjobbnak.”

Ez volt George Graham válasza arra, amikor az Arsenalt 1990 tavaszán összehozták a Queen’s Park Rangers hálóőrével. „Mind egyetértünk abban, hogy Lukic jobb, mint Seaman” – hangzott el többször a Highbury háza táján, még Graham játékoscseréje előtt. Azonban az Arsenal menedzserének lett igaza.

Abban az időben 1,3 millió font brit rekordnak számított a kapusigazolások terén, sokan ezt az összeget túlzásnak gondolták. De ha visszagondolunk, akkor ugyanolyan jó befektetés volt, mint Ian Wright, Steve Bould, Lee Dixon vagy Nigel Winterburn, melyet Graham – vagy más Arsenal menedzser valaha véghezvitt.

Seaman bravúrjai pillanatok alatt elnyerték a szurkolók tetszését, és hamar az Arsenal 5 fős védelmének mérföldkövévé vált, miután 23 mérkőzésen keresztül nem kapott gólt, és az egész szezonban mindössze 18 gólt kapott az 1990/ 91-es bajnoki cím begyűjtése során. Seaman képességei rendkívül sokrétűek voltak – gyors reflexekkel bírt, nagyon jól tudott helyezkedni, jól felmérte a beadások ívét, és bátorságban sem szenvedett hiányt.

Ezen képességei már első idényében megmutatkoztak, amikor a Tottenham és a Liverpool ellen is bravúros teljesítményt nyújtott. Gary Owers lövését egy nagy vetődés után ujjheggyel fogta ki a szakadó esőben a Sunderland ellen. Sok dolga ezen a védésen kívül nem akadt, de Seaman mindig résen volt, ha veszélyben volt a kapu.

A bajnoki cím 7 évig elkerülte az Ágyúsokat, de Seaman magabiztosan viselte az 1-es számú mezt. Graham csapata időközben mind az angol kupákban mind a KEK-en diadalmaskodott. A támadás kulcsa ekkor már Ian Wright volt, és az „Egy-null az Arsenalnak” kiáltás egyik oldalán Ian Wright szerzett rendszerint gólt, míg Seaman gondoskodott arról, hogy az eredményjelző másik oldala 0 maradjon.

Talán Seaman legnagyobb védései a KEK-en mutatkoztak meg. Törött bordája miatt a yorkshirei származású hálóőr fájdalomcsillapító injekciók segítségével léphetett pályára, majd kivédte Zola, Brolin és Asprilla lövéseit is a ’94-es Parma elleni döntőben. A következő évben 3 bravúros védést is bemutatott a Sampdoria elleni büntetőpárbaj során, az elődöntőben, és bár a döntőben Nayim gólja elszomorította az Arsenal szurkolóit, Seaman értéke az eget karcolta.

Rendkívüli formáját hamarosan a nemzetközi porondon is bizonyította, a ’96-os EB-n az angol válogatott egyik hőse lett. A skótok és a spanyolok ellen is büntetőket védett, ezzel virágzott válogatott pályafutása, mely még 8 éven át tartott – mígnem 2002-ben a brazil Ronaldinho be nem vette kapuját a VB-n, ugyanis ekkor ért véget Seaman válogatottsága.

Klubszinten tovább gyűjtögethette a trófeákat. Seaman az új menedzser, Arséne Wenger számára is áldás volt, és jelentős szerepe volt a ’98-as és a ’02-es duplázásokban. Az új évezred során Seaman egyre több kritikát kapott, mondván hogy reflexei már nem a régiek, azonban a kapus a lehető legjobban reagált az őt ért vádakra – további érmekkel és egy hatalmas védéssel, melyet hosszú ideig emlegetni fogunk.

2003 áprilisa volt, Seaman közeledett 40. születésnapjához, és az Arsenal 1-0-s előnyt próbált kivédekezni a Sheffield United elleni FA Kupa elődöntőn az Old Traffordon. Az utolsó percekben Paul Peschisolido lepte meg Seamant egy fejessel, mely, ha bemegy, nagyon kellemetlenül érinti az Ágyúsokat, azonban a portás egy óriási vetődéssel átlökte a labdát a keresztléc fölött. Seaman ezzel a bravúros védésével megtalálta a legjobb módját, hogy elhallgattassa a kritikusokat.

Egy hónappal később az Arsenalnál hosszú szolgálatot teljesítő kapus, mint az Arsenal csapatkapitánya, magasba emelhette az FA Kupát a cardiffi Millenium stadionban, miután a csapat a Southamptont győzte le 1-0-ra a döntőben. 564 mérkőzés és 8 trófea begyűjtése után ez volt az utolsó mérkőzése Arsenaljátékosként, és vitathatatlanul méltó befejezése volt a Highburyben eltöltött éveinek.

Név: David Seaman
Születési idő és hely: 1963. szeptember 19., Rotherham (Yorkshire)
Poszt: Kapus
Karrier az Arsenalban: 1990-2003
Mérkőzések az Arsenalban: 564
Gólok az Arsenalban: 0
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1991, 1998, 2002, FA-kupa 1993, 1998, 2002, 2003, Ligakupa 1993, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook