web stats
Belépés Regisztráció

David O'Leary

David O'Leary, a hűség megtestesítője.

Ha csak képességeiről lett volna szó, akkor is felkerült volna erre a listára. De nem tekinthetünk el attól, hogy ez az ember klubrekordot tart a maga 722 mérkőzésével, nem is csoda, hogy ez az ember ilyen nagy tiszteletnek örvend az Arsenalnál.

Persze a hűséges játékosok imádata nem újkeletű, de a londoni születésű hátvéd tarsolyában több volt mint puszta klubhűség. O’Leary tekintélyt parancsoló középpályás volt, aki kétségkívül erős volt, annak ellenére hogy nyúlánk felépítése nem utalt kirobbanó erőre. Gyorsasága is felülmúlta a hozzá hasonló magasságú játékosokét.

Az Ír Köztársaság válogatottja ’73-ban írta alá még növendék szerződését, és Arsenalos pályafutása elején – ’75-ben, 3 hónappal a 17. születésnapja után debütált – friss erőt vitt egy már öregedő, ezáltal szenvedő csapatba. Terry Mancini, egy ideiglenes szerzemény, aki a QPR-től érkezett volt az, akinek sokak szerint a legtöbb érdeme volt abban, hogy az Arsenal elkerülje a kieső helyet, azonban O’Leary szerepe sem alábecsülendő.

David kulturált és higgadt játékos volt, mind játéka, mind viselkedése nagyon elegáns volt. Sokan „Pók-”nak becézték. O’Learyből áradt a nyugalom. Csak akkor ívelte fel a labdát, ha már nem volt más választása, egyébként hátulról építette fel a támadásokat.

Míg honfitársai, Brady és Stapleton új vizekre eveztek a ’80-as évek elején, O’Leary maradt az Arsenal védelmének középpontjában. Feltörekvő tehetségből érett klasszis játékossá vált, majd a csapatkapitányi karszalagot is viselhette 18 hónapon keresztül. Azonban ahogy a klub középszerűségtől szenvedett, Davidnek is kellett valami ösztönzés.

George Graham ’86-os érkezése újult erőt adott az 5-ös számú mez viselőjének, aki hamar kiérdemelte ismét a bajnokság legmegbízhatóbb hátvédje címét. Azonban a ’87-es Littlewoods Kupán elért győzelem volt O’Leary utolsó szezonja, melyben állandó kezdő volt. Egy bokasérülés miatt a szezon hátralévő részét kihagyni kényszerült, és a ’89-es bajnoki cím megszerzésében csak elszórtan tudott segíteni. Jobb hátvédként ha időnként szerepet kapott, elvégezte a feladatot.

3 évvel később O’Leary már több időt tölthetett a keretben, mint a kispadon. Hűségét megjutalmazván, Arsenalos pályafutásának 20. évében a csapat ’93-ban eljutott az FA Kupadöntőig. Az Ágyúsok a Wembleyben legyőzték a Sheffield Wednesday csapatát, és David, aki aznap csak a kispadon ült, a magasba emelhette utolsó trófeáját. Különleges Arsenal pályafutása tehát különlegesen ért véget.

Név: David O'Leary
Születési idő és hely: 1958. május 2., Stoke Newington (London)
Poszt: Hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1975-1993
Mérkőzések az Arsenalban: 722
Gólok az Arsenalban: 14
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, FA-kupa 1979, 1993, Ligakupa 1987, 1993


Kiadó reklámfelület

Facebook