web stats
Belépés Regisztráció

Cliff Bastin

Cliff Bastin, a csodacsatár.

A halványuló emlékeknek, vagy csak a fiatalodó szavazóknak köszönhető, hogy a futballvilág nagyjai inkább a modern korból kerülnek ki. Mégis vannak köztük olyan nagy nevek, mint Cliff Bastin.

Fénykora a ’30-as években volt, mégis közel 80 év elteltével emlékszünk rá, és a szurkolók minden korosztálya mind a mai napig tiszteli. Nemcsoda, hogy a Legnagyobb játékosok között a 18. helyen lehet.

Persze Bastin neve ’97-ben válhatott ismertté az Arsenal rajongóinak körében, amikor abban az évben szeptemberben Ian Wright megdöntötte Bastin gólrekordját a klubnál. Azóta Thierry Henry a 3. helyre utasította Bastint, a neves listán.

Mindazonáltal Bastin 178 gólja, melyet 395 mérkőzés alatt szerzett nagy teljesítménynek számít, főleg egy olyan játékosnál, aki a bal szélső posztját töltötte be Herbert Chapman sikeres csapatában.

Chapman újító taktikájának köszönhetően igen gyakori volt, hogy a labda Alex Jamestől Bastinhez, majd a kapuba került. Míg más csapatok a szárnyjátékosokra támaszkodtak, akik táplálták a csatárokat a labdával, az Ágyúsok szélsői betörtek a szélről, hogy hazavágják a skót válogatott James által bedott labdákat. Ez senkinek nem ment jobban, mint Bastinnak.

Gólérzékenysége már tinédzserkorában felkeltette Chapman érdeklődését, aki le is igazolta. Az Arsenal akkori menedzsere az Exeter City színeiben látta egyszer játszani, pedig még csak 17 éves volt, és mindössze 17-szer szerepelt a devoni csapat színeiben. Chapmant úgy meggyőzte a játéka, hogy az 1928/ 29-es szezon végén le is igazolta.

Bastin karrierje végéig az Arsenalban játszott. Első szezonjában 21-szer játszott, a szezon végén elhódítva az FA Kupát – nem sokkal később pedig állandó kezdővé vált a csapatban.

A sikerek csak jöttek és jöttek. 19 éves korára Bastin megnyerte a bajnoki címet, az FA Kupát, és az angol válogatottba is bekerült, ezzel ő lett a legfiatalabb játékos, aki ezt a különleges „mesterhármast” véghez vitte. Összesen 5 bajnoki címet, és ’36-ban egy újabb FA Kupát is nyert a csapattal.

Ted Drake középcsatár érkeztével Bastinnak ’34-ben jobban oda kellett figyelnie játékára, és jobban adaptálódnia kellett posztjához. Míg Drake ontotta az Arsenal góljainak oroszlánrészét, és James gyakran sérült lett, Bastinnak kellett kialakítania a helyzeteket. Ennek ellenére még így is 17 gólt szerzett az 1935/ 36-os szezonban.

1937/ 38-ban, egy újabb bajnoki cím begyűjtésének évében ismét visszakerült régi posztjára, és ismét 17 gólt szerzett, és ahogy elért 20-as éveinek közepéhez, mindenki azt gondolta, ennél csak jobb lehet.

De sajnos nem így lett. Sérülések miatt Bastin a szezon végéig nem játszhatott, majd ’39-ben kitört a II. világháború, mely kettévágta nagyszerű karrierjét. A háború biztosan további sikereket vett el Bastin életéből, és több mint valószínű, hogy egy olyan gólrekordot állíthatott volna fel, melyet sem Wright, sem Henry nem tudtak volna megdönteni.

Név: Cliff Bastin
Születési idő és hely: 1912. március 14., Devon (Anglia)
Poszt: Bal oldali csatár
Karrier az Arsenalban: 1929-1946
Mérkőzések az Arsenalban: 396
Gólok az Arsenalban: 178
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1931, 1933, 1934, 1935, 1938, FA-kupa 1930, 1936


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!