web stats
Belépés Regisztráció

Brian Talbot

Brian Talbot, az ipswichi küzdőgép.

Brian Talbot - a 23. legnagyobb Ágyús a szurkolók szavazatai alapján – egy igásló munkáját végezte el az Arsenal középpályáján.

Állóképességéről és bátorságáról volt híres, mellyel hamar elnyerte a Highbury-szurkolók és a csapattársak szeretetét. A kései ’70-es évektől a ’80-as évek közepéig tartó Arsenalos pályafutását nem csak ezen képességei tették emlékezetessé.

Fáradhatatlan munkája a középpálya ’motorjában’ jól kiegészítette Brady és Rix játékát. A Talbot által biztosított szilárd alap nélkül a legendás páros valószínűleg nem élvezhetett volna akkora szabadságot az ellenfél térfelén.

Mindez nem azt jelentette, hogy Talbot maga nem tudott varázslatos dolgokat produkálni a pálya túlsó felén. Pályafutása alatt egy híján félszáz gól fűződik a nevéhez a klub színeiben.

Vitathatatlanul legszebb pillanata a „piros-fehér mezben” a ’79-es Manchester United elleni FA Kupadöntő, ahol az Arsenal egyébként sárgában játszott. A fináléban kulcsszerepet játszott, hiszen egy rá jellemzően jól időzített felfutás után megszerezte a vezetést a csapatnak. Aznapi győzelme azt jelentette, hogy több mint 100 év után ő lett az első, aki két egymást követő évben két különböző klub színeiben nyerte meg az FA Kupát – egy évvel korábban ugyanis épp az Arsenalt a fináléban legyőző Ipswich színeiben emelhette magasba a trófeát.

Egy évvel később ő lőtte a világ legrégebbi egyenes-kieséses kupájának döntő gólját, a Liverpool elleni elődöntőben. Ebben a szezonban klubrekordot állított fel, hiszen összesen 70-szer lépett pályára egy idényen belül.

Ez a trend egészen ’85-ös watfordi távozásáig folytatódott, ugyanis alig néhány mérkőzésről hiányzott Londoni pályafutása során. Híres, kétségbevonhatatlan képességeinek köszönhetően mindenki tisztelte a klubnál. 32 éves korában távozott a csapattól, és elmondható, hogy legjobb éveit az Arsenalnál töltötte.

 

Név: Brian Talbot
Születési idő és hely: 1953. július 21., Ipswich (Suffolk)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1979-1985
Mérkőzések az Arsenalban: 327
Gólok az Arsenalban: 49
Sikerek az Arsenalban: FA-kupa 1979


Kiadó reklámfelület

Facebook