web stats
Belépés Regisztráció

Ashley Cole

Ashley Cole, a lokálpatrióta.

Talán meglepő, hogy Ashley Cole a 25. helyen végzett a szavazáson, de ez is bizonyítja, mekkora tiszteletnek örvendett a balhátvéd, 2006-os távozása előtt.

Végülis Ashley Cole Londonban, a Highburyben nőtt fel, kisajátítva a 3-as számú mezt. Bebizonyította, hogy a külföldiektől hemzsegő angol bajnoki kezdőcsapatok korában is van esélye egy helyi fiúnak bekerülni a főváros legnagyobb klubjának keretébe.

Cole tinédzserként igazolt az Arsenalhoz, és ’99 novemberében, a Middlesbrough csapata ellen debütált 18 évesen. Korábbi éveiben a csatárposzton játszott, de végül balhátvédnek nevlték át, népszerűsége pedig 2000-ben, egy Crystal Palacenál töltött sikeres kölcsönszerződés során nőtt meg.

Cole hőstettei a Selhurst Parkban meghálálták magukat, és Arséne Wenger 2000 májusában megajándékozta egy angol bajnoki bemutatkozással, a Newcastle csapata ellen. Silvinho sérülése a következő szezon elején újabb lehetőséget adott Cole-nak a bizonyításra. Ezt olyan sikerrel használta ki, hogy Silvinho többé nem volt már állandó kezdő.

Cole, Tony Adams és Sol Campbell egy elszánt angol triumvirátust alkottak az Arsenal védelmében, és 2002-ben meg is nyerték a bajnokságot és az FA Kupát. A következő évben egy újabb FA Kupa győzelem következett, majd még egy évvel később Cole kulcsszerepet játszott a ’Legyőzhetetlenek’ csapatában, a 2003/ 2004-es veretlen szezonban.

A képek, melyeken Cole a Tottenham otthonában egy műanyag trófeával ünnepelt – miután a 2-2-es győzelem a bajnoki címet jelentette az Arsenal számára – jól összegezték, mennyire fontos is volt az Arsenal a fiatal angol hátvéd számára. Cole nagyszerű hátvéddé vált, aki a védelmi feladatok ellátása mellett hihetetlen győzni akarással segítette a támadásokat.

Visszatekintve talán ez volt Cole észak-londoni pályafutásának csúcsa. Mindössze 23 évesen fontos elemévé vált az Arsenal gépezetének, és naghatékonysággal dolgozott össze a baloldalon Thierry Henryval, és Robert Pires-szel. Ezen a trión gyakran nem lehetett kifogni, nem is csoda, hogy a veretlen sorozat 49 mérkőzésen át tartott, mely 2004 októberében a Manchester United ellen szakadt meg.

A bajnoki cím elkerülte az Arsenalt abban az évben, de Cole ismét bizonyságot tett nagyszerű személyiségéről, amikor a cardiffi FA Kupadöntőben higgadtan belőtte a büntetőt a tizenegyes-párbaj során. Akkor még nem lehetett tudni, de ez a trófea lett Cole utolsó Arsenal-beli eredménye.

Egy évvel később, egy sérülésekkel teli szezon és egy megdöbbentő Barcelona elleni BL döntőbeli vereség után Cole a Chelsea csapatához igazolt. Sok szurkolót kellemetlenül érintett távozása, azonban felbukkant egy új név, aki feledtette Cole hiányát. Gael Clichy.

Név: Ashley Cole
Születési idő és hely: 1980. december 20., Stepney (London)
Poszt: Bal oldali hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1999-2006
Mérkőzések az Arsenalban: 228
Gólok az Arsenalban: 9
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook