web stats
Belépés Regisztráció

Alex James

Alex James, a bőnadrágú támadó.

Az egyik legjobb játékos a labdarúgás történelmében, akit joggal nevezhetünk az akkori idők Dennis Bergkampjának. Alex James kulcsembere és sztárja volt a ’30-as évek egyeduralkodó Arsenaljának.

A bő nadrágjáról elhíresült James lőtte a ’30-as FA Kupadöntő első gólját, mellyel az Arsenal történelmének első rangos kupáját emelhette magasba a csapat. ’36-os távozása előtt begyűjtött még egy FA Kupát, a kettő között pedig négy alkalommal szerezte meg a bajnoki címet az Ágyúsokkal.

A Bergkamp és közte húzott párhuzamok is érthetőek. James középcsatárként Cliff Bastint, Ted Draket és David Jacket segítette labdáival. A skót játékos, páratlan passzaival segítette Herbert Chapman kiváló csapatát.

James 1929-ben a Prestontól igazolt a Chapman által forradalmasított csapatba, és még abban az évben, augusztus 31-én debütált a Leeds United ellen. Első szezonjában még nem tudott maradandót alkotni, hiszen a szezon nagyrészében sérüléssel szenvedett, de a ’30-as FA Kupadöntőre visszanyerte legjobb formáját.

James nem a góljairól hírsült el, 261 mérkőzésen mindössze 27 találattal büszkélkedhetett, a Wembleyben mégis betalált. A skót találatával 2-0-ra győzték le a Huddersfield Town csapatát, ezzel megszerezve az Arsenal első rangos kupáját.

James fénykora csak ekkor kezdődött, hiszen az ő vezetésével 1931-ben megszerezték az első bajnoki címet is. Befolyását az is igazolja, hogy a következő szezon jórészét sérülés miatt kihagyta, így a csapatnak mind a bajnokságban, mind az FA Kupában meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

James felépülése után 1933 és ’35 között 3 bajnoki címhez segítette csapatát. A skót gólpassz-királynak köszönhetően az Arsenal egy rekordnak számító 118 találatot szerzett a bajnokságban, majd két évvel később Ted Drake is neki köszönhette 42 mesteri góljának nagy részét.

James 1936-ban újra FA Kupa győzelemre vezette csapatát, miután a Sheffield United ellen 1-0-s sikert arattak a Wembleyben.

1937-ben azonban kora és sérülések sorozata miatt felhagyott a profi labdarúgással.

2005-ben, teljesítményét elismerve, az Angol Labdarúgás Hírességei közé sorolták. Az Arsenal szerencsésnek mondhatja magát, hogy a skót varázsló a klubnál töltötte legjobb éveit.

Név: Alex James
Születési idő és hely: 1901. szeptember 14., Mossend (Lanarkshire, Skócia)
Poszt: Középső csatár
Karrier az Arsenalban: 1971-1976
Mérkőzések az Arsenalban: 261
Gólok az Arsenalban: 27
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1933, 1934, 1935, FA-kupa 1930, 1936


Kiadó reklámfelület

Facebook