web stats
Belépés Regisztráció

Alan Smith

Alan Smith, az intelligens játék nagymestere.

Alan Smith minden csatár álompárja, de a gólszerzésben is mindig remekelt.

George Graham hozta a nyúlánk csatárt a Highburybe 1987-ben, igaz nem jellemzően kicsit elhúzodott az átigazolás. Amiatt, hogy az Arsenal későn egyezett meg a Leicesterrel, Smith a szezon végéig a Filbert Streeten maradt kölcsönben.

Smith végül észak-londonban kötött ki, de idő kellett, amíg beilleszkedik a csapatba.

Smith első londoni karácsonya alkalmával épp egy gólszegény időszakban szerepelt először, így hamar lecserélték, helyette a fiatalabb Niall Quinn került a csapatba. Ahogy a kritikusok fenték késeiket Smith feje fölött, a csatár elszántan visszakűzdötte magát a kezdőbe. Szezonját egy Littlewoods Kupadöntőbeli góllal fejezte be, igaz a csapat kikapott a Lutontól, azonban az 1988/ 89-es szezonban berobbant a csapatba.

A szezon nyitómeccsén mesterhármast szerzett a Wimbledon ellen, ezzel megalapozva egy nagyszerű idényt. Képességei azonban jóval meghaladták gólérzékenységét.

Magasságát, intelligenciáját kihasználva, kemény munka árán az élvonal egyik legjobb befejezőcsatárává vált. A labdát mindenkinél jobban meg tudta tartani, és angol középcsatár létére finom és pontos labdakezeléssel bírt. Ha egy csapattárs felfutott, biztos lehetett benne, hogy Smith megtalálja a labdával.

Ahogy az Arsenal a bajnoki cím felé menetelt, Smith jó úton haladt az Aranycipő felé. A szezon utolsó napján mindkét címet bebiztosította, ahogy Smith fejlődése az Anfielden érte el a csúcsát. A csatár szerezte meg a mérkőzés első találatát – mely a szezonban már a 23-ik gólja volt – Nigel Winterburn szabadrúgásából, majd ő adta a gólpasszt Michael Thomas történelmi góljához, a hosszabbítás perceiben.

A következő évben sem az Arsenal, sem Smith nem tudták megközelíteni előző évi teljesítményüket, de az 1990/ 91-es szezonra ismét minden jóra fordult. Alan 22 gólt szerzett, Merson, Campbell és Limpar támogatásával. Azonban ahogy idősebb lett, góljainak száma is visszaesett.

Mégis egyik legemlékezetesebb gólját a végsőkre tartogatta. Miután Ian Wright eltiltás miatt kihagyni kényszerült a ’94-es KEK-döntőt, Smith vitte a hátán a terhet a Parma ellen Koppenhágában. A Highbury szurkolóit egy elképesztő ballábas találattal jutalmazta meg a 21-ik percben, mely el is döntötte a mérkőzést.

Ez a gól jelentette 50 év után az első európai sikert az Arsenal történelmében, de talán ez biztosította be Smith helyét az Arsenal legendái között.

Név: Alan Smith
Születési idő és hely: 1962. november 21., Hollywood (Birmingham)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1987-1995
Mérkőzések az Arsenalban: 347
Gólok az Arsenalban: 115
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, FA-kupa 1993, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook