web stats
Belépés Regisztráció

Alan Ball

Alan Ball, a vörös hajú világbajnok.

„Emlékszem, igazán kivételes játékosnak tartottam, aki méltón viselhette a fehér csizmát. Alan Ball tényleg kivételes játékos is volt.” Nehéz lenne megcáfolni David O’Leary szavait.

Ball 1971 decemberében nagy felhajtás közepette került a Highburybe. Az Arsenal épp túl volt egy duplázáson, és pár hónapra rá brit rekordnak számító átigazolási díjért igazolták le a világbajnok angolt. Mint utóbb kiderült, jó befektetés volt.

Ball sokféleképpen el tudta kápráztatni a szurkolókat. Technikája és passzai vonzóvá tették az Arsenal játékát. A gólokból is becsületesen kivette a részét – 217 mérkőzésen 52-szer volt eredményes.

Meglepő, de Ball sosem nyert trófeát az Arsenallal. Bár többször is közel volt hozzá, hiszen játszott a Leeds elleni 1-0-s vereséggel végződő ’72-es FA Kupa döntőjében, majd egy szezonnal később második helyen végzett a csapat a bajnokságban.

Ösztönös vezér volt, nem csoda, hogy Ball az 1973/ 74-es szezon elejétől csapatkapitány lett, és az Arsenal egyik vezéregyéniségévé vált, miközben a ’71-es duplázó csapat szép lassan széttöredezett, utat nyitva ezzel egy új generációnak, így többek között Liam Bradynek is.

Az 1974/ 75-ös szezon elején sérülés miatt kellett nélkülöznie az Arsenalnak Ballt, hiánya meg is látszott a csapat teljesítményén. Bár a másodosztályt sikerült elkerülni, de Ball már csak egy évet töltött el a Highburyben, és az 1975/76-os szezonban az ő segítségével sikerült elkerülni a kieső pozíciót. Ball nélkül talán a legrosszabb is megtörtént volna.

Ball ’76 decemberében hagyta el az Arsenalt, és a Southamptonba igazolt, és talán reneszánszát élte, mikor új csapatával felkerültek az élvonalba. Pályafutását végül Amerikában fejezte be, majd 19 év alatt 7 klubot is menedzselt, két alkalommal is a Portsmouth-t irányította.

2000-ben MBE-díjjal jutalmazták munkásságát. Ball 2007 áprilisában, 61 éves korában hunyt el szívinfarktusban. Egykori csapattársai megdöbbenten, de méltón gyászolták.

„Véleményem szerint ő volt az Arsenal mindenkori legjobbjaiank egyike” – mondta Brady.

„Nagyon nagy segítség volt a pályán, és azt hiszem David O’Learyvel, Frank Stapletonnal és Graham Rix-szel együtt rengeteget köszönhetünk neki.”

Név: Alan Ball
Születési idő és hely: 1945. május 12.,  Farnworth (Lancashire)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1971-1976
Mérkőzések az Arsenalban: 217
Gólok az Arsenalban: 52
Sikerek az Arsenalban: -


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!