web stats
Belépés Regisztráció

Arsenalfan.hu | Csapat | Felnőtt | Játékosok | Olivier Giroud

Olivier Giroud

Olivier Giroud, a 2011/12-es idény francia liga társ gólkirálya immáron az Arsenal játékosa

Olivier Giroud a francia bajnokság egyik kései felfedezettjeként és a 2011/12-es francia első osztály társ góllövőjeként érkezett az Arsenalhoz a 2012-es nyári átigazolási szezonban.

Giroud, hasonlóképpen honfitársához és újdonsült csapattársához, Laurent Koscielnyhez, meglehetősen későn vált professzionális játékossá. Bár a sporttal már 13 évesen megismerkedett, első profi szerződését csak 19 évesen kötötte meg a nevelőegyüttesével, a Grenoble-vel.

A francia csatár az első hónapokban inkább a Grenoble tartalékcsapatában villogott, ám miután 15 meccsen 15 gólt szerzett, hamar felhívták a felnőtt keretbe. Az edzője azonban ennek ellenére nem adott neki sok lehetőséget a bizonyításra, így a 2007/08-as szezon erejéig az Istres csapatához került kölcsönben. A harmadosztályú csapatnál Giroud 34 pályára lépés alkalmával 14 gólt szerzett, így joggal bizakodhatott abban, hogy az anyaklubjánál, az időközben a Ligue 1-ben feljutó Grenoble-nél is megkapja a bizalmat.

A játékos legnagyobb csalódására azonban nem így történt. A Grenoble menedzsere úgy gondolta, hogy Giroudban nincs meg az a tehetség és játéktudás, ami a francia első osztályban való játékhoz kell, így átigazolási listára tette.

Így akadt egy csiszolatlan gyémántra a Tours együttese, s itt barátkozott össze Giroud Koscielny-vel is. További fejlődési lehetőségeket takart a támadó számára, hogy a Tours akkori edzője, Daniel Sanchez is csatárként játszott aktív éveiben, tőle nagyon sokat tanult a csapatnál eltöltött időszak alatt. Bár számos sérülés hátráltatta az első évében, 27 meccsen 14 gólt szerzett Giroud az első tours-beli idényében, az egyik kupameccsen egy alacsonyabb osztályú ellenfél ellen például négy gólt is lőtt egy meccsen. A Tours csapnivaló hajrája azonban azt eredményezte, hogy a csapat nem jutott fel az első osztályba.

A második szezonjára Giroudot egy más szerepkörben próbálták ki, ő lett a Tours előretolt csatára. A változtatás azonnal kifizetődött, hiszen a francia már az első pillanatoktól kezdve el kezdte termelni a gólokat, a téli szünetig 16 gólt rúgott, amiből 13 bajnoki találtat volt.

A Montpellier már 2010 telén lecsapott Giroudra, akiért 2 millió eurót fizettek, de a megállapodás része volt, hogy a klub a szezon végéig kölcsönben hagyta maradni a csatárt a Tours-nál. Giroud jó formája azonban ezek után sem csillapodott: a támadó 42 pályára lépésből 24-szer volt eredményes, ebből 21 volt bajnoki találat – ezzel ő lett a Ligue 2 gólkirálya, s helyet kapott a szezon csapatában is.

A Montpellier-nél való bemutatkozására egészen 2010 júniusáig kellett várni, ekkor az Európa Ligában, a Győr ellen nevezte be őt újdonsült edzője, Rene Girard a csapatába. Giroud azonnal meghálálta edzője bizalmát, s már az első meccsének első félidejében betalált, ám a Montpellier kiesett a további küzdelmekből a Győr több idegenbeli gólja miatt.

A későbbiekben azonban Giroud oroszlánrészt vállalt a Montpellier 2011-es Ligakupa-menetelésében, amely hadjárat során a csapat meglepetésre bejutott a döntőbe. Az igazán figyelemreméltó elismerést azonban a Montpeller 2011/12-es bajnoki címe jelentette, amely idény során Giroud 21 bajnoki gólt szerzett, s lett ezzel a Ligue 1 társ gólkirálya a psg-s Nenével együtt.

Jó teljesítményére nem csak a klubcsapatok, de a francia válogatott akkori szövetségi kapitánya, Laurent Blanc is felfigyelt, aki 2011 őszén beválogatta Giroud-ot az Egyesült Államok és a Belgium elleni barátságos meccsekre. Giroudnak első válogatott góljára sem kellett sokat várnia, 2012 februárjában Németország ellen volt eredményes, így nem volt különösebb csoda, hogy tagja volt a franciák Európa-bajnokságra nevezett keretének is.

Az Arsenal már a Tours-beli időszaka alatt figyelte Giroud-ot, ám az átigazolás csak később, 2012 nyarán következett be, kihasználva a játékos minimum kivásárlási árát a Montpellier-vel kötött szerződésében. Ennek köszönhetően Giroud mintegy 9,6 millió angol font ellenében vált az Arsenal játékosává.

Giroud első góljára sokat kellett várni, azonban amint elkezdte a gólgyártást, gyorsan belelendült és kiszoríthatatlan lett a kezdőből. Első szezonjában 47 meccsen 17 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott.

A 2013-14-es szezont az Arsenal tulajdonképp 1 támadóval kezdte, aki a francia volt. Giroud több meccsen lőtt gólt, de inkább a mezőnyjátékával hívta fel a figyelmet magára. A 2014 januári átigazolási időszakban Wengerék gondolkoztak csatár igazolásán, ekkor Giroud többször kijelentette, hogy nem szeretné másik támadó érkezését.

Válogatott:

A francia válogatott egyik oszlopos tagja.

Statisztikák

Kezdő Csere Gólok Gólpasszok Sárga lapok Piros lapok
10 16 7 0 0 0

Kapcsolodo Hirek


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!