web stats
Belépés Regisztráció

Arsenalfan.hu | Csapat | Felnőtt | Játékosok | Mathieu Debuchy

Mathieu Debuchy

Mathieu Debuchy az Arsenal 2014. nyári második érkezője.

A francia védő a Newcastle United csapatától érkezett mintegy 12 millió angol font ellenében.

Debuchy 1985. július 28-án látta meg a napvilágot a franciaországi Fretin városában - a focival való ismerkedést pedig a helyi csapatban kezdte meg.

Mindössze nyolc éves volt, amikor csatlakozott a Lille gárdájához. Debuchy 10 évet töltött el a Lille utánpótlás-csapataiban, míg nem a 2003-04-es szezon téli szünetében felhívták a felnőtt keretbe. Első meccsére 2004. január 31-ig kellett várnia, amikor a Metz elleni bajnoki összecsapáson pályára léphetett. Abban a szezonban még kétszer volt kezdő és háromszor csere.

A következő idényben Debuchy már jóval több szerepet kapott - 19-szer játszhatott és három gólt is szerzett. Az ő pazar teljesítménye is kellett ahhoz, hogy Lille jól szerepeljen a bajnokságban, s elérje a második helyet, ami Bajnokok Ligája-indulást jelentett a klubnak.

A 2005/06-os szezon egy súlyos sérülés miatt maradt emlékezetes Debuchy számára. 2006 márciusában ugyanis a játékos keresztszalagja elszakadt, emiatt pedig fél évet kellett kihagynia. A sérülés következtében Debuchy lemaradt az U21-es Európa-bajnokságról is.

A soron következő években Debuchy egyre inkább kezdett kulcsemberré válni a Lille-ben. A legnagyobb áttörés azonban mindenképpen a 2010/11-es idényben jött el a játékos számára, ekkor ugyanis a Lille lett a francia bajnok. A csapat az első bajnoki sikerét ünnepelhette az 1953-54-es szezon óta, s először tudott duplázni 1946-ot követően.

Az ezt követő idény nem úgy sikerült a Lille-nek, ám Debuchy tovább folytatta a szárnyalását, és bekerült a francia bajnokság álomcsapatába is. A Lille akkori menedzsere, Rudi Garcia úgy jellemezte Debuchy-t, mint aki "előretoltan játszik, de védekezésben is nagyon fegyelmezett, rendkívül magabiztos játékos."

2013 telén kisebb meglepetés volt, hogy Debuchy elhagyta a Lille-t, ekkor a francia játékos öt és fél éves szerződést kötött a Newcastle-lel - azt átigazolás sajtóbecslések szerint 5,5 millióba került a Szarkáknak. Első meccsére 2013. január 12-én került sor a Norwich ellen, első gólját pedig a nagy rivális, a Sunderland ellen szerezte a Premier Ligában 2013. október 27-én.

Debuchy a francia felnőtt válogatottba először 2010 augusztusában kapott meghívást, de 2011 novemberéig nem játszhatott egyetlen meccsen sem. Első válogatottbeli gólját egy izlandi barátságos meccsen szerezte 2012 májusában. A 2012-es Európa-bajnokságon ő is ott volt a franciák szűk keretében, s tagja volt a gallok kezdőjének az első két csoportmeccsen. A 2014-es nyári világbajnokságon valamennyi meccseén játszhatott.

Statisztikák

Kezdő Csere Gólok Gólpasszok Sárga lapok Piros lapok
7 0 1 1 2 0

Kapcsolodo Hirek


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!