David Raya érkezésével az Arsenal immáron négy új igazolást hajtott végre az idei nyári átigazolási ablakban, és az új játékosok minőségével alapvetően mindenki elégedett lehet: Havertz, Timber és Rice is stabil kezdővé nőtték ki magukat az előszezon alatt, úgy tűnt, hogy a csapat kvalitása számottevően nőtt az előző szezon végéhez képest, Eduék szép munkát végeztek.

Óriási balszerencse azonban Jurrien Timber sérülése, ami miatt a sokoldalú holland játékos hosszú hónapokra kidőlt. Az előzetes vizsgálatok sajnos rossz eredményt hoztak: Timber ACL-e sérült, ez a létező legsúlyosabb és legnehezebben gyógyuló sérülés a futballban, és jelen pillanatban az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a játékost műteni kell, és ebben a szezonban érdemben már nem is térhet vissza.

Természetesen Timberre további vizsgálatok várnak ezen a héten, és majd ettől függ, hogy végül tényleg megoperálják-e, vagy sem. És minden bizonnyal ettől is függ, hogy reagál az Arsenal az átigazolási piacon, ha egyáltalán akarnak. 

Noha Mikel Arteta a legutóbbi sajtótájékoztatóján elárulta, hogy Raya érkezésével nem dolgoznak újabb igazolásokon, azt a spanyol is elismerte, hogy a piac kiszámítathatlan lehet az utolsó napokban, órákban, és olyan dolgok is megtörténhetnek, amikre addig senki sem számított.

Célpontok és FFP-aggályok

Az elmúlt hetekben voltak olyan pletykák, miszerint az Arsenal egy sokoldalú támadót szeretne igazolni, elsősorban Bukayo Saka tehermentesítésére - eddig az ajaxos Mohammed Kudus tűnt befutónak, de az utóbbi időkben elhalkultak a ghánai játékossal kapcsolatos pletykák.

Bár adott esetben Saka helyén játszhatna a nemrégiben hosszabbító Reiss Nelson vagy Gabriel Jesus is, mindkét játékos sérülékenysége gondot jelent Artetának: Nelson egyetlen percet sem játszott a felkészülési meccseken, Jesust pedig július végén műtötték egy kisebb térdprobléma miatt, amely miatt még egy pár hétig biztosan nem játszhat. Mindezek alapján talán érthető, miért akarna az Arsenal még egy támadóval erősíteni.

Viszont azt követően, hogy az Arsenal több mint 200 millió fontot adott ki Rice-ért, Timberért és Havertz-ért, a Financial Fair Play-re vonatkozó szabályozk már nem teszik lehetővé egy újabb komolyabb vételáru játékos leigazolását. Emiatt is kellett az utolsó pillanatban változatni a Raya-ügylet részletein, ezért jött első körben csak kölcsönben a spanyol kapus.

Ahhoz, hogy az Arsenal ismét aktív lehessen az érkezőket tekintve is a piacon, előbb el kell adniuk a "nem kívánatos" játékosokat: Tavarest, Runarssont, Lokongát, Cedric-et, Holdingot, Pepe-t, illetve azokat a játékosokat, akik a több játéklehetőség miatt távoznának: Tierney-t és Balogunt. A piac azonban jelenleg halott, alig lehet jó áron vevőt találni az említett játékosokra, a szaúdi klubokat és a Chelsea-t leszámítva mindenki küzd az FFP-szabályok betartásával.

Emiatt merülhet fel adott esetben olyan játékosok eladása is, akikre korábban senki sem számított. Gabrielért például szaúdi klubok érdeklődnek, bár jelen állás szerint az Arsenal vonakodik eladni a brazil védőt, bármennyit is kapnának érte.

Szélső hátvéd leigazolása a porondon?

A fentiekben felvázolt átigazolási terveket azonban átírhatja Timber sérülése.

Alapesetben a holland játékos hosszú távú sérülését nem kellene átigazolással "kezelni", hiszen mennyiségben elegendő szélső hátvéd van jelenleg is a keretben: Tomiyasu, Zinchenko, Tierney de még Kiwior is képes ezen a poszton játszani, sőt még Nuno Tavares is itt van, bár érte nagy erőkkel érdeklődik és tárgyal a Nottingham Forest.

Az aggályok egyedül a szóban forgó játékosok eddigi sérüléslistája jelenti: Zinchenko vádliproblémája újra, újra visszatér, az ukrán már az előző szezon utolsó meccsét is kihagyta, ráadásul egyetlen percet sem játszott az előszezonban. Tomiyasu egy műtéti beavatkozás után az előszezonra visszatérhetett, de a japán játékos is sajnos sűrűn sérült, ráadásul jövő januárban Ázsia Kupa is lesz, amelyen minden bizonnyal ő is ott lesz a válogatottjában. Artetáéknak különös gonddal kell eljárnia a két játékos terhelését tekintve, főleg hogy szeptembertől jönnek a BL-meccsek is, a bajnokságban pedig meg kell szokni az eddigi 4-5 perc helyett minimum 8-9 perces hosszabbításokat.

Timber sérülése nem a jelenlegi álláspont szerint nem veszélyezteti Tierney eladását, a skót játékos a több játéklehetőség reményében távozna. Az eddigi legkomolyabb kérő a Newcastle volt, de a Szarkák szintén FFP-aggályok miatt első körben csak kölcsönben igazolnák le a bal szélsőt, ráadásul Eddie Howe-ék Tierney mellett Cucurelláért vagy a chelsea-s Lewis Hall-ért is érdeklődnek.

Az elmúlt hetekben a Real Sociedad érdeklődéséről is lehetett olvasni megbízható forrásokból, de a spanyolok is csak kölcsönben vinnék Tierney-t, ilyen feltételek mellett az Arsenal nem engedi el a játékosát, nagyon maximum csak úgy, ha a vevő klub vállalja a kötelező megvételt jövő nyáron.

Mindenesetre az angol sajtó szerint ha Tierney-t eladja az Arsenal, Timber kidőlésével valószínűsíthető lesz, hogy még egy szélső védő játékost igazolnának majd Artetáék, legalább kölcsönben.

Célpontok lehetnek

Összegyűjtöttünk egy pár játékost erről a posztról, akiket a közelmúltban megbízható források is szóbahoztak az Arsenallal:

- Joao Cancelo: A Manchester City mellőzött portugálja szinte biztosan távozik a nyáron Guardiola csapatától, miután a játékos összerúgta a port a trénerrel a télen. Jelen pillanatban azonban a Barcelona áll a legközelebb Cancelóhoz, aki nem akar Angliában maradni, a katalánok pedig kölcsönbe igazolnák le őt. Ugyancsak nagy kérdés, hogy Jesus és Zinchenko eladásai után a Manchester City belemenne-e egy újabb üzletbe az Arsenallal.

- Ivan Fresneda: A Real Valladolid spanyoljával idén télen sokáig tárgyalt az Arsenal, végül a 18 éves spanyol tehetség maradt a klubjánál. Idén nyáron leginkább a Dortmunddal és a Barcelonával hozták szóba Fresnedát, miközben mi Timbert igazoltuk le. A Barcelona azonban jelenleg Cancelo leigazolásán dolgozik, a dortmundos pletykák lecsillapodtak, talán még a Bournemouth csapata lehet versenyben érte. Fresnedát a hírek szerint nagyságrendileg 25 millió euróért adná el a Valladolid, nagy tehetségről van szó, aki nagyszerűen képes az Arteta által szorgalmazott befelé húzódó szélső védőként játszani.

- Tyler Adams: A Leeds United amerikai tehetségét nagyon szerette volna Arteta leigazolni évekkel ezelőtt, amikor Adams még a Leipzigben játszott. A 24 éves játékos eredeti posztját tekintve középpályás, de tud jobb oldali védőként is játszani, ezzel tehermentesíthetné Tomiyasu-t, aki áthúzódhatna a bal oldalra. Adams-t néhány hete még a Chelsea akarta volna leigazolni, ám a Kékek végül Caicedo és Lavia szerződtetése mellett döntöttek, és az utolsó pillanatban visszavonták az ajánlatukat az amerikaiért. Egyes források szerint most a Bournemouth áll a legközelebb a leigazolásához. Adams viszonylag könnyen igazolható lenne, mivel a Leedsszel kötött szerződésének van egy olyan kivásárlási záradéka, ami kiesés esetén aktiválódik. Ennek az összege kb. 20 millió font.

- Mohamed Simakan: A RB Leipzig francia védőjéért komolyan érdeklődött az Arsenal Timber előtt. A védő tavaly decemberben hosszabbított a német klubbal, és a The Guardian értesülései szerint legalább 35 millió fontért engednék csak el. Pénzügyi nehézsége nincs a lipcsei csapatnak azt követően, hogy komoly pénzért adták el Szoboszlait és Gvardiolt.

- Kyle-Walker Peters: Nem igazán beszéltünk róla akkoriban, de David Ornstein 2022 nyarán megemlítette, hogy több csapat listáján, úgy az Arsenalén is szerepel az immáron 26 éves játékos neve, ha netán jobb hátvédet venne a csapat. Akkoriban nem jött össze az igazolás, de Walker-Peters - elsősorban Livramento sérülésének köszönhetően - alapemberré nőtte ki magát a Southamptonban, az elmúlt szezonban pedig már a bal oldalon is játszott. Nem tudni, hogy Walker-Petersnek a kiesés miatt Adamshez hasonlóan van-e minimum kivásárlási záradéka a szerződésében, de a megfelelő ajánlat esetén a Southampton nem gördítene akadályt az angol távozása elé.

- Timothy Castagne: A 27 éves belga játékos nevét egy belga újságíró hozta összefüggésbe velünk a nyár elején, de azt Sacha Tavolieri is sietett hozzátenni, hogy az Arsenal prioritása nem a Leicester játékosa. Azóta a Leicesterrel, vagy a Fulhammel és több olasz klubbal is összeboronálták már Castagne-t, de egyelőre még mindig a Leicesternél állomásozik. 

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá