Noha oldalunk egyetlen témája az Arsenal, jelen írásunk fókuszában mégis a Shakhtar Donetsk áll majd, ami segíthet rávilágítani egy, a csapatunkhoz kapcsolódó ügy megértéséhez.

Mint hétfőn David Ornsteinre hivatkozva beszámoltunk: Arteta csapatának jelenleg Mykhaylo Mudryk megszerzése az abszolút prioritás. Az ukrán játékosért már nyáron is érdeklődött az Arsenal, akkor még nem tettünk a szélsőért ajánlatott, most viszont azt írta Ornstein , hogy a szituációt jól ismerő szakemberek szerint jó esély van arra, hogy a londoniak télen véglegesítsék Mudryk átigazolását.

A játékos részéről nem várható akadály, a kérdés, hogy miként ér el megállapodást az Arsenal Mudryk klubjával, a Shakhtar Donetskkel, ez jelenti ugyanis az áttörést az átigazolás során. A szélső játékos kétségtelenül remekelt a Bajnokok Ligájában az ősszel, és ez érthetően megemelte az értékét. A Brentford a nyáron 25 millió fontért vitte volna a játékost, most viszont már nem kevesebb, mint 100 millió eurót szeretne érte kapni az ukrán klub: a sportigazgató Darijo Srna szerint Mudryk ugyanis van azon a szinten, mint két, másik százmilliós játékos: Antony-én vagy Jack Grealish-én.

A hangsúly azonban a szeretne szón van. Szintén Ornsteintől idézzük, hogy az Arsenalnál úgy kalkulálnak, hogy ennél lényegesen alacsonyabb áron megtörténhet az átigazolás. A kérdés: hogyan?

A Ukrajnában dúló háborús helyzet önmagában sokmindent elárul. A Shakhtar már 2014 óta kénytelen máshol játszania a meccseit, mint a Donbassz-megyében található Donbass-aréna. A klub 2020 májusa óta Kijevben edzőtáborozik és az ottani NSC olimpiai stadionban fogadja az ellenfeleit - már amikor nincsenek akadályozó tényezők - akadnak olyan meccsek ugyanis, amelyeket halasztani kell, ha felzúgnak a légvédelmi rakétákra figyelmezető szirénák -, de így is csak zártkapusan, mióta az ukrán bajnokság újraindult az orosz invázió óta.

A háború okozta anyagi problémák mellett az ukrán klubokat egy váratlan FIFA-szabályozás is sújtja, emeli ki Adam Crafton, a The Athletic újságírója. Június 21-én ugyanis a szervezet bejelentette, hogy az Ukrajnában tevékenykedő külföldi edzők és játékosok június 30-tól egyoldalúan felfüggeszthetik a munkaszerződéseiket egészen 2023. június 30-ig.

Mint Crafton írja, a Shakhtarnál idén júniusban 14 külföldi - zömében brazil - játékos alkotta a klub keretét, és éppen közülük akartak volna többőjüket is értékesíteni, hogy valamiféle bevételhez jusson a csapat ebben a válságos helyzetben.

Figyeljük meg az időpontokat! A Shakhtar a FIFA-bejelentéskor (június 21.) több csapattal is tárgyalásban állt számos játékosuk eladásáról. A szabályozás a bejelentéshez képest egy héttel később már érvénybe is lépett, és mindezt a játékosügynökök is tudván, a tárgyalásokat kifejezetten szándékosan hátráltatták, hogy augusztus 1-tól a Shakhtart megkerülve juttassák az ügyfeleiket az új klubjukhoz. Lásd például Monor Salomon átigazolását a Fulhamhez.

Ennek okán a Shakhtar úgy gondolja, hogy a FIFA döntésének eredményeképpen legalább 40 millió euró közvetlen, összességében pedig 50 millió euró veszteség érte őket.

A játékosok eladásából származó bevételek kiesésével ráadásul jön a következő probléma: a Shakhtarnak valahogy rendeznie kell a korábbi játékosvételek során keletkező adósságát. A mai futballban teljesen megszokott, hogy egy átigazolás során a vevőklub részletekben fizeti ki a játékos vételárát (Arsenalos körökből biztosan ismerős Pepe átigazolása), a kérdés most az, hogy a Shakhtar miből utalja a következő részleteket. Az ukrán csapat részéről Szergej Palkin elmondta, a klub 37 millió euróval tartozik különböző együtteseknek.

"A csapat előbb utóbb jelentkeznek majd a következő részletekért, én pedig nem tudok forrással előállni, ha nincs arra lehetőségem, hogy eladjanak játékosokat a keretből. Ez a legnagyobb baj. Jelenleg még csak egy klubbal vannak nehézségeim, de hamarosan jön a többi is."

"Le kell ülnünk a FIFA-val megtárgyalni ezt az esetet, miként tudjuk megoldani a problémát. Jó lenne létrehozni egy az ukrán csapatoknak szóló helyreállítási alapot, ami fedezné azokat a veszteségeket, amiket azért szenvedtünk el, mert a külföldi játékosokat nem adhattuk el idén nyáron. Ez ugyanis nem csak a Shakhtart érinti, hanem az összes ukrán csapatot."

Palkin ugyanakkor hozzátette, hogy a FIFA részéről minimális válasz érkezett a kérésükre. 

"A FIFA még mikroszkóppal sem lát bennünket. Nagyon sokszor kopogtunk már az ajtajukon, semmi válasz nem jött." - mondta Palkin.

Crafton cikke alapján a Shakhtar jogi csapata több ténnyel is akar érvényt szerezni a követelésüknek: szerintük a FIFA nem hozhatott volna ilyen rendelkezést anélkül, hogy konzultált volna az ukrán klubokkal vagy az ukrán futball-szövetséggel, továbbá sem az ukrán, sem a svájci munka törvénykönyvben nincs jogi ok, hogy felfüggesszenek egy munkaszerződést. Ráadásul mindezt a FIFA amúgy sem tehetett volna meg, mivel ők nem felek a kontraktusokban. A Shakhtarnál továbbá úgy gondolják, hogy a FIFA európai munkajogot sértett azzal,hogy nemzetiségi alapon korlátozta az ukrán klubok lehetőségét a játékospiacon.

A FIFA nem kommentálta az eset.

Az tény viszont, hogy bármelyik bíróságon nyújtson be pert a Shakhtar, gyors döntésre aligha lehet számítani, miközben az óra ketyeg, a problémák pedig sokasodnak.

Itt jöhet a képbe az egyik legnagyobb tehetségük, Mudryk eladása, akiért több angol csapat, köztük az Arsenal is verseng.

"Őszintén szólva nem tudom, hogy idén télen eladjuk-e Murdykot. Ebben a pillanatban távol van a mi elképzelésünk az érdeklődő klubok elképzelésétől. Nem nagyon, de nem tartunk ott, ahol mi akarunk tartani. Több klubbal is tárgyalunk, jelenleg 50% az esély, hogy Mudryk megy. Nem akarok számokról beszélni, több angol csapat is érdeklődik, jelenleg benne vagyunk a folyamatban." - mondta Palkin.

 

 

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá