Az [origo] vb-rádiójának közvetítéseit naponta több ezren hallgatják, és egyre több felhasználó vállalkozik arra is, hogy versenyre keljen a portál profi kommentátoraival. Meglepően fiatalok, de többen közülük máris saját rajongótáborral rendelkeznek. Bemutatjuk a legnépszerűbb web kettes sportriportereket.

''Megláttam az [origo]-n a felhívást, és kapva kaptam az alkalmon. Először nagyon izgultam, remegett a hangom, halk voltam. A második félidőre belejöttem, és azóta úgy 6 meccset is közvetítettem'' - meséli Szőke Barnabás, a vb-rádió egyik legnépszerűbb civil műsorvezetője. Hangja egy meglett férfié, választékos stílusban, nagy szakértelemmel kommentálja a meccseket, blogot is vezet a vb-ről, így a meglepetés erejével hatott, amikor tíz perc telefonbeszélgetés után kiderült, még csak tizenhét éves.

Közvetítései alapján idősebbnek képzeltük Varga Mátét is, aki még szintén nem töltötte be a tizennyolcat,  igaz, neki már van némi gyakorlata a műfajban, egy számítógépes játék mérkőzéseit  szokta kommentálni, és lelkes szerkesztője a ArsenalFan.hu rajongói oldalnak. A vb-rádió Élőben nevű kommentátora mögött rejtőző Laci is gyakorolt már korábban: otthon, a kanapén ülve, a tévét lehalkítva szokta közvetíteni a mérkőzéseket a családjának.

A többi műsorvezető is legfeljebb huszonegy éves, közös bennük még, hogy valamennyien sportolnak, Szobi Dániel például a másodosztályban kosarazik, de a legtöbben persze fociznak.

A legtöbbjüknek Hajdú B. István hozta meg a kedvét a közvetítéshez, két kollégista - a párban közvetítő Habran Szabolcs és Késmárki Zsolt - pedig a kollégiumi tévé hiánya miatt kezdték el. Interneten nézték a meccseket, ám hiányzott a kommentár, így találtak rá a vb-rádióra, majd úgy döntöttek, hogy ők is belevágnak.

Valamennyi kommentátor megjegyezte, nem gondolták volna, hogy ilyen nehéz másfél órát végigbeszélni. ''Nagyon szeretek beszélni, néha túl sokat is. Itt levezethetem a beszélhetnékemet, de még így is nehéz. Gyorsan járatják a labdát, és így nem könnyű felismerni játékosokat, főleg hátulról'' - magyarázza Laci, a miskolci tudósító.

Van, akinek már kisebb a rajongótábora is alakult az interneten. ''A hallgatók Skype-on szoktak írni nekem, kisegítenek adatokkal, szólnak, ha például túl halk vagyok'' - mondja Szobi Dániel, akinek egyik törzshallgatója még egy blogot is indított a számára, hogy tudjon csetelni vele. ''Még Új-Zélandról és Kanadából is írtak nekem a Facebookon, hogy mindig engem hallgatnak, lehalkítva a kinti közvetítőket'' - lelkendezett Dani.

Barnabás ugyancsak már kialakult hallgatói táborról számol be,  kéri is mindig a közvetítései során, hogy értékeljék és kommenteljék a teljesítményét, amit a blogján keresztül sokan meg is tesznek.

Barnabás szerint nagy kihívást jelent felnőni a feladathoz, mert a magyar sportriporterek magas színvonalon végzik a munkájukat,  alaposak és érdekesek is.

''Az angol nyelvű közvetítések egyhangúbbak, az unalmasabb játékrészekben a riporterek nem szórakoztatják a hallgatókat érdekes tényekkel, adatokkal'' - mondja.

 

Több feltörekvő kommentátor is osztja ezt a véleményt, a többség kedvence Hajdú B. István és Faragó Richárd, de Gundel Takács Gábort is sokan kedvelik.

''Nálam Hajdú B. István az abszolút favorit'' - szögezi le Varga Máté. ''Elsősorban a színes  előadásmódjával fogott meg, ráadásul elképesztő mennyiségű pluszinformációt ad a meccshez. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem próbálok meg kicsit hasonlítani hozzá. Emellett persze a saját eszközeim is megvannak, igyekszem humort is vinni a közvetítésbe, és teljesen beleélem magam a mérkőzésbe. A futballt nem lehet faarccal nézni, a kommentátornak mindig lelkesnek kell lennie.''

A  kedvenc játékosukként a legtöbben Torrest nevezik meg, de Casillas, Maicon, Sörensen, Bendtner, Henry és Crouch neve is elhangzik. Szőke kicsit kiábrándult, mert a franciák kiestek, így most már a kis csapatokat pártolja. László az olaszoknak drukkolt, Varga a angolokért szorított hiába, de még ott van neki a spanyol válogatott, Szobi szintén angolfoci-rajongó. Habran és Késmárki  a spanyoloknak és a hollandoknak szurkol, a kedvenc kiscsapat pedig Ghána.

''Argentína ott lehet a fináléban, mert nagyon magabiztosak, a másik ágról pedig Hollandia tűnik erősnek az eddig továbbjutottak közül'' - véli Varga. Szobi is Argentínát és Brazíliát várja a döntőbe, többen viszont nem mernek találgatásokba bocsátkozni.

A közvetítésük minden mérkőzésen hallgatható a vb-rádión. És hogy mi lesz velük utána?  ''Egyetem után a közigazgatásban helyezkedünk majd el reményeink szerint. Bárcsak össze lehetne kötni valahogy a sportot az igazgatással! Jó lenne egy fociminisztérium'' - ábrándozik Habran és Késmárki.

Hozzászólások (9)

14 éve
Törölt felhasználó
Grat, grat és grat.További jó munkát.:D
14 éve
Törölt felhasználó
Ha mégis elgondolkoznál ezen, akkor keresd fel a SimsportTv munkatársait! Ők foglalkoznak szimulátoros közvetítésekkel! :) Biztos tudnak erről bővebb információt adni!
14 éve
Törölt felhasználó
Technikailag ki kellene forrni ilyen téren, úgyhogy majd meglátjuk, mi lesz! Köszönöm mindenkinek az elismerést! :)
14 éve
Törölt felhasználó
Mátéka ügyes. Mátéka okos :)
14 éve
Törölt felhasználó
grat.:D

Szólj hozzá