Minden klub életében fontos szerepet játszanak azok a periódusok, amikor legálisan nyúlhatnak hozzá, azaz, a kereteiken belül a megfelelő pénzösszegért cserében, szabadon adhatnak és vehetnek új játékosokat, hogy egyrészt pótolják a távozó embereket, másrészt pedig erősítsenek a csapatukon, hogy a következő idényben még jobb helyezést érhessenek el.

A mai futball világában két átigazolási eljárást különböztetünk meg: az egyik, amikor egy klub  több tízmillió eurót sem sajnálva, már befutott, elismert játékosokat vesz meg. A másik pedig, és ezt a példát követi Arséne Wenger csapata is: egy-egy szezon folyamán több játékost is figyelnek a különböző ligákból, és ha amennyiben a vezetőség úgy látja, hogy az illető megüti a csapat szintjét, netán még pluszt is tesz hozzá, akkor lecsapnak rá – lényegesen olcsóbban, mint az első elvet alkalmazó csapatok, élükön a Real Madriddal, vagy a Manchester Cityvel. (Hasonlóan folynak a fiatalabb játékosok felderítése is, de az ő beérésükhöz eléggé markáns időre van szükség.)

Arséne Wenger az idei évben sem volt hajlandó tágítani a fenti elképzelése mellől – noha az előző szezon folyamán többször is megígérte, hogy mélyen a klub pénztárcájába fog nyúlni az erősítéseket illetően. De amíg mondjuk a Lazio védőjéért, Aleksandar Kolarovért már 22 millió eurónál jár a licit a Manchester City és a Real Madrid között, addig az Arsenal francia menedzsere megint a semmiből húzott elő egy játékost, Laurent Koscielny személyében, akiről mindenki csak találgat: vajon elég erős lesz-e az Arsenalban? Vajon megüti a csapat által tanúsított elvárásokat?

Az Arsenal franciaországi felderítője nem más, mint Gilles Grimandi. A csapat korábbi játékosa már 'kémként'  is elég tapasztalt, hiszen ő tanácsolta Wengernek Bacary Sagna szerződtetését az Auxerretől, és akkoriban a jobb szélső védő sem volt sokkal ismertebb, mint most Koscielny.

„Több, mint harminc alkalommal láttam Bacaryt a meccseken, a helyszínen nézve az Auxerre találkozóit. Először csak egyszer, aztán tíz alkalommal egyhuzamban, majd aztán további hússzor, mielőtt úgy döntöttünk, hogy megvesszük.” - mondta Grimandi.

Bár az Arsenal titokban tartja a felderítők neveit és a pontos számukat, de úgy hírlik, Martin Keown  például nem csak az Ajaxnál, hanem a belga válogatott edzésein is megjelent, hogy szemügyre vegye Thomas Vermaelent. A belga védő, akire azért figyeltek fel Wengerék, mert remekül fogta Thierry Henryt az egyik Ajax-Arsenal találkozón, aztán Észak-Londonba igazolt, úgyszintén a semmiből, a szurkolók közül pedig sokan csak néztek és találgattak, miért adott ki érte Wenger 10 millió fontot. Majd nem sokkal szabályosan berobbant mind a kezdőbe, mind a szurkolók szívébe.

Ezek után Koscielnytől is titkon hasonlót várnak a rajongók, és Vermaelen tavalyi kezdése elég magasra tette a lécet a számára. A francia teljesítményével kapcsolatban inkább a számok beszédesebbek: révén a Lorient meccseit még annyiszor sem közvetítették (vagy követték annyian figyelemmel), mint mondjuk az Ajaxét.

Ennek ellenére az Opta Sports szerint Koscielny fülelte le a legtöbbször az ellenfelek passzait a 2009/10-es szezon folyamán, szám szerint 159-szer, ráadásul ugyanő tisztázott a legtöbb alkalommal, 328-szor. Semmiképpen sem rossz számadatok egy olyan játékostól, akiért egy évvel korábban még csak 1,7 millió eurót fizetett a Lorient a másodosztálybeli Tours-nak, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Lorient kapujára tüzeltek a legtöbbször az ellenfelek.

Első hallásra természetesen szépen hangzik, de öntsünk tiszta vizet a pohárba: tavaly Vermaelen Djourou sérülése miatt rendkívül szerencsés helyzetben találta magát, hiszen a svájci hosszú távra kiesett, így 'TV5' előtt megnyílt a lehetőség, hogy megszilárdítotsa a helyét a csapaton belül. Ha ez nincs, nagy valószínűséggel Djourou lett volna az első számú jelölt Gallas mellé, hiszen Wenger azért adta el Kolo Tourét a Manchester Citynek 2009 nyarán, hogy a svájcinak több játéklehetőség jusson.


Mostanra viszont Djourou felépült, s bár Gallas távozott, Koscielnynek sokkal nehezebb lesz bekerülnie a kezdő tizenegybe, hiszen Vermaelenen és Johanon kívül a nyakán lesz a fiatalok közül Bartley és Nordtveit (a beszámolók szerint Ignasi Miquel is a csonka első számú csapattal edzett a héten), még az is lehet, hogy Campbell is marad. És ne feledjük el, hogy Wenger még egy új védőt is ígért, de majd meglátjuk, ebből mi lesz (Tasci, Cahill, Mertesacker, Hallice, Mexes közül várható az erősítés).

Remélhetőleg Wenger alapból rotálást tervez a védelemben is, hiszen nagyobb a sérülés rizikója, ha ugyanazzal a védősorral áll ki a szezon valamennyi meccsére, kivétel persze a Ligakupa. Ilyen értelemben csoda, hogy Vermaelen egészen az idény végéig bírta tavaly, de ha mást nem, Koscielny előtt az út az Arsenal peches sérültjei miatt nyílhat meg a kezdőbe, kérdés, felveszi-e addigra a ritmust.

Merthogy amíg Vermaelen ellen tavaly csak maximum a gyenge fizikumát tudtuk felhozni, addig Koscielnyre nem véletlenül ragadt a „tapasztalatlan” jelző is, hiszen mindössze egyetlen egy szezont töltött el a francia első osztályban. Ennek ellenére mind a gall szakírók, mind a Lorient szurkolói remek jelzőkkel illették a játékost, és nagyon szomorúak voltak, hogy Christian Gourcuff csapata megvált tőle – igaz, a játékos vágya ellen vajmi keveset tudtak volna tenni.

Külön figyelemreméltó, hogy az Arsenal a Lorient elutasításait is újabb ajánlatokkal fejelte meg, így végül ugyanannyit fizettek Koscielnyért, mint tavaly Vermaelenért. S bár az év elején valószínűleg még Djourou lesz Vermaelen első számú párja a kezdőben, egy kis kondi után Laurent ki is szoríthatja a svájcit a belga mellől, és ezzel létrehoznának egy gördülékeny, jól kiforrott védőpárost, amelyben a felek nem csupán remekül egészítik ki egymást, hanem amelyik tökéletesen beleillik az Arsenal támadó szellemű focijába.

Hozzászólások (3)

14 éve
Törölt felhasználó
akos21!

Wenger nem vesz zsákbamacskát! Évekig figyeltette Laurentet is.
14 éve
Törölt felhasználó
Gallas már hivatalosan is távozott?tudom hogy formalitás már ,de nem láttam semmi konkrétumot.
amugy egyetértek a cikkel,okés hogy Verma viszonylag névetelen volt,de azért nem véletlenül volt az Ajax csk-ja. én nagyon drukkolok Laurentnek csak szerintem vele azért nagyobb zsákbamacskát vett Wenger mint Vermával.
14 éve
Törölt felhasználó
Djourou se sokkal tapasztaltabb :DD egyedül a BL lehet ami "megverheti" Laut. a hangulat megvan a franciáknál is, szal sztem a stadionokkal nem lesz gondja :D személyi edzőt meg biztos kapni fog, így hamar felerősödhet. wenger pedig nem dob ki 12 millát, ha nem látja a játékoson a kezdőbe való berobbanás lehetőségét.

azon azért érdemes elgondolkodni, hogy a játékos megfigyelők hány évig, hány meccsen keresztül néznek egy játékost...

Szólj hozzá