Ebben a mai blogírásban egy kicsit boncolgatom azt, hogy érdemes-e klasszisokat, sztárokat igazolni nagy összegekért, vagy inkább spórolni, és olcsó, de minőségi játékosokat venni. A harmadik alternatíva ezek után már adódik, a legmaradibb, és a legritkább esetben gyümölcsöző (ha klasszisok nélküli csapatról van szó): neveljünk ki fiatalokat. Hogy ez miért nem gyümölcsöző? Mert egy gárda nyílvánvalóan nem tudja mindet megtartani, és akik még jobban játszanak is, mint az átlag, nagyobb célokra vágyik, főleg, ha egy sztárok nélküli középcsapatban próbálnak bizonyítani. Persze ez most így nem igaz az Arsenalra, csak egy példa volt.

Az Arsenal játékospolitikájának vannak előnyei, és hátrányai is. A klub vezetőségén, az úgynevezett Board-on belül pedig a tulajdonosoknak, igazgatóknak, és az efféle magas rangú vezetőknek más-más véleményeik vannak. Az Ágyúsok a fiatalítást részesítik előnyben, köszönhetően Arsene Wengernek. Ez a folyamat leginkább akkor indult el, mikor szépen lassan elkezdtek szállingózni a sztárok más egyesületekhez (kiöregedett a csapat), a hajdan sikeres Arsenalból egy olyan gárda lett, akik a fiatalokra támaszkodhattak, kevés klasszisuk volt relatíve, és egy új stadiont is kaptak a nyakukba. Az Emirates Stadion költségei csillagászati összegek, ezért a klubnak muszáj volt hiteleket felvenni, ebből szépen lassan ki is alakult egy adósságspirál, a visszafizetendő összeg 416 millió Ł-ra rúg. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagy pénzeket áldozzunk megasztárokra. Wenger ebben a helyzetben ráébredt, hogy a fiatalok kinevelése nem is olyan rossz gondolat, és ezeket az ifjoncokat egy tapasztaltabb mag köré kell építeni. Az átigazolásaink aránylag jónak bizonyultak, 8-15 millió fontba kerültek a játékosok (nagyságrendileg), akiket vettünk, de minőségiek, ez egy adott szezon során ki is derült. A Premier League vagy éppen a Bajnokok Ligája megnyeréséhez ez még sajnos nem elég. A személyes véleményem az, hogy ebbe az Arsenalba KELL még egy vagy két KLASSZIS. Olyan emberekre gondolok itt elsősorban, akik tapasztalattal rendelkeznek, a lelküket kiteszik a csapatért a pályán, és a nehéz pillanatokban képesek meccseket eldönteni, vagy a győzelemhez szükséges pluszt odatenni. A vezetők nem túl bőbeszédűek ebben az ügyben, egyedül Alisher Usmanov, a csapat egyik résztulajdonosa szólalt fel, szorgalmazva a költekezést. Nyílván Mr. Usmanov sem egy futballszakértő, de annyit belát, és észrevesz, hogy ez így nem mehet tovább. Az érem másik oldala az lehet, hogy a fiatalok mégis befutnak, és sikeresek lesznek. Igen ám, de mire ők tapasztalttá válnak, addigra jópár év eltelik, és a nagyobb klubok is bejelentkeznek értük. Ők nem fognak a végtelenségig várni a sikerekre, elmennek egy Barcelonába, vagy Isten tudja, hová. A klasszisokról azért beszélek, mert az ő érkezésükkel egy bizonyos szinten a csapatot is jobban megbecsülnék a média berkein belül, és nagyobb tiszteletet kapnánk. Nem arról van itt szó, hogy legyünk galaktikusok, hiszen a Real Madrid egy negatív példát már bemutatott ezzel kapcsolatban, gondolok itt a totális összeomlásukra. Más nagyobb játékosok is szívesebben jönnének ide, ha tudnák, hogy egy klasszisokkal teli (és akkor talán már sikeres) Arsenalba érkeznének.

Wenger persze mindent tud, ő szabad kezet kap a döntésekben, amelyek az átigazolásokkal vannak kapcsolatban. Mostmár ő is érzi, hogy jobb játékosokra van szükség. Változott a véleménye, de az örök kérdés még mindig itt lebeg: sikeressé válik a csapat a jövőben?

Hozzászólások (4)

15 éve
Törölt felhasználó
Jó írás, egyetértek!
15 éve
Törölt felhasználó
Jó cikk többek közt egyettértek:),de én annak is örülnék ha 2 db(25-28) tapasztalt ember lenne itt. és ez megoldható lenne a jelenlegi keretből is :P
15 éve
Törölt felhasználó
A szövegben ott van, hogy egy középcsapat esetében értem.
15 éve
Törölt felhasználó
A Barcelonának is jó az utánpótlása és tőlük se viszik el a tehetséges fiatalokat. Xavi, Messi, Iniesta, Busquets, Valdés, Piqué, Krkić.
Akit elvittek az Fabregas, Merida

Szólj hozzá