Az Arsenalnál a múltban nem lehetett tapasztalni ilyen sok fiatal jétkos a felnőtt keretben. Az elmúlt években a csapatban sok világsztár játszott és sokan lettek itt, az Arsenalnál sztárok (Henry, Ljungberg, Fabregas...)

Wenger szépen lassan építgette be a fiatalokat (Fabregas,, Reyes, Clichy..) A fiatalítás ütemesen zajlott. Az ifjú tehetségek rendre kaptak több-kevesebb időt 1-2 bajnoki, vagy kupameccsen.(Fabregas)

Az Emirates Stadionba költözéssel az Arsenal kerete 'drasztikusan legyengült'. Elmentek az olyan sztárok, mint Henry, Cole, Pires és visszavonult Bergkamp.

Wenger a fiatalításban látta a jövőt. Több ifjú tehetséget hozott a klubhoz, akik képességei megkérdőjelezhetetlenek. Ezek a játékosok azonban tapasztalatlanok (voltak).

Az Arsenal nem tudott harcbaszállni az időközben felvásárolt és megerősített Chelseavel. A Manchester United és a Liverpool is a megfiatalított Arsenal előtt állt, mind a bajnokságban, mind a kupákban.

Az elmúlt évben az Arsenal mesésen kezdte a szezont. December végéig veretlen volt a csapat és a tabellán is az első helyen ált. Az akkori keretre sikereire senki se mert volna fogadni, hiszen nyáron a vezér, Thierry Henry eligazolt.

A csapat sorsa a tapasztaltabb játékosokon állt (Rosicky, Toure, Gilberto Silva). Wenger beépítette Flaminit a kezdőbe és több nagy játékos helyett inkább fiatalokat láthattunk kifütni a gyepre.

A tavalyi szezon is hasonlóan alakult a mostanihoz. Az Arsenal több kupában szinte a végsőkig érdekelt volt, de végül elvéreztek és újabb szezon szárult trófea nélkül.

Nyáron négy klasszisunk távozott. Jens, Hleb, Flamini és Gilberto Silva. Wenger nem igazolt a helyükre csak 'gyerekeket' (Ramsey, Coquelin). A csapaton belül hiányzott az egyensúly és az összetartás. Az Arsenal nem tudott olyan kezdőt összeállítani, amely a kis és nagycsapatok védelmét egyaránt feltudja törni. Több pontot vesztettünk a szezon első felében, amely mára megbosszulta magát. Sokáig a 4. hely is veszélyben forgott.

Januárban érkezett egy híres-nevezetes játékos, Andrej Arsavin. Az ő érkezése (még ha az ára nagyon magas is volt) jót tett a csapatnak. Az ő irányításával az Arsenal egésze sokkal veszélyesebb, mint nélküle. Mi lett volna, ha nem jön!?

Fabregas a maga 22 évével nem nagyon tudja ezt a fiatal és olykor makacs csapatot irányítani. Cesc kiváló játékos, de az irányítás nálánál idősebb és tapasztaltabb játékosra kell bízni.

Vajon a fiatalítás pozitívan hatott az Arsenalra?

A fiatalítással egyrészt új lendület és új stílus érkezett az Arsenalhoz. Véleményem szerint a fiatalítást fokozatosan kéne folytatni és akkor nem láthatunk ilyen nagy visszaesést. (Man. Unt is így csinálja) Nézzük Clichy esetét: Clichy 18 éves korában idekerült az Arsenalba. Cole mögött állt a rangsorban, lehetőséget alig kapott. Azalatt az idő alatt vált ő nagy játékossá, mikor Cole árnyékában nőtt fel. Volt kire felnéznie.. Nos, ha most megnézzük az Arsenal mostani keretét 2 dolgot látunk. Mindenki fiatal és a képességek szinte azonosak. A csapaton belül tapasztalat hiány van..

A fiatalítás a mostani 'szűk' költségvetés miatt hasznos. Megvesszük az ifjú játékosokat aprópénzért és (sajnos) túladunk rajtuk miután nagy játékossá fejlődnek.

Folytassuk -e tovább ezt a játékos politikát?

Az Arsenal ezzel a politikával sok pénz szállít be a kasszába. Nem biztos, hogy megéri, mert előbb utóbb a szponzorok is elpártolhatnak a csapattól ha a fiatalítás az eredmények rovására megy. Gazdaságilag mindenképp megéri ezt a politikát folytatni, de hosszútávon lehet, hogy lesz hátulütője az utóbbi sikertelen szezonoknak.

Eredményes lesz -e a fiatalítás?

Láthatjuk, hogy sok játékos fejlődik világsztárrá. Nézzük Walcott példáját: 20 éves, már válogatott játékos. Nagy tehetséget lát benne mind Wenger, mind a nagyobb szakértők... Jó látni, ha egy ifjú játékos pár év alatt ilyen magas színvonalon teljesít. Sok játékos lesz, aki az Arsenal lesz nagy játékos, csak abban bízzunk, hogy a beléjük fektetett időt és energiát klubhűséggel hálálják meg.

A játékosok tudnak olyan szintre fejlődni, hogy a későbbiekben trófeákat nyerjünk?

A játékosok azon vannak, hogy trófeákat nyerjenek. Egy kis tapasztalat hiány van, de azt idővel ki lehet küszöbölni. Reméljük ez minél hamarabb megtörténik.

Vagy talán a játékosok fejlődése megáll egy szinten?

Vannak olyan játékosok, akik fejlődése megáll egy szinten. Denilsonnál most ezt tapasztalom. Nála lehet, hogy a fáradtság, lehet, hogy a ránehezedő nyomás váltja ki ezt a forma visszaesést. Remélem, hogy jövőre ő is új erővel fog játszani, hiszen benne van a tehetség.

Összességében az Arsenal játékospolitikája lehet jó is és rossz is. Én személy szerint örülök, ha egy Vela vagy egy Ramsey játszik, ha jól teljesít. Fiatal játékosokkal ilyen magas szinten nem lehet egy teljes szezont végighúzni. Tavaly is elfogytunk a szezon végére. Mindössze 1-2 világklasszis játékost kéne igazolnunk, mert a mostani fiatalok jövőre még harapósabbak lesznek a sikerre. Wenger tudna rotálni és végre lenne egy hosszú padunk minőségi, sikerre vágyó játékosokkal.

Hozzászólások (5)

15 éve
Törölt felhasználó
Vannak dolgok melyekben nem értek veled egyet, de többségében igazad van. A fiatalítás üteme tényleg túl gyarsan haladt, de ez szükségszerű volt, hisz a csapat költségvetéséből nem tudunk túl magas fizetést kikazdálkodni.
15 éve
Törölt felhasználó
Nyáron négy klasszisunk távozott. Jens, Hleb, Flamini és Gilberto Silva. Wenger nem igazolt a helyükre csak 'gyerekeket' (Ramsey, Coquelin). + Nasri róla ne feledkezünk meg. A Arsenal legnagyobb igazolása volt a nyáron.

Jó kis írás. Örülök a fiatalitásnak, de 1-2 nagy kupának is örülnék.

15 éve
Törölt felhasználó
Határozottan állíthatom, hogy ez egy nagyon jó írás!
15 éve
Törölt felhasználó
jó írás!!
bal hátvéd poszton vagyunk a legerősebbek ha megnézzük COLE,CLICHY,GIBBS,TRAORE
15 éve
Törölt felhasználó
Grat:D

Szólj hozzá