Tegyük fel, hogy tavaly december van, és azt is tegyük fel, hogy Andrey Arshavin otthon üldögél Oroszországban a házában. Egyszer csak betoppan hozzá egy játékosmegfigyelő, beszélgetni hívja. Andrey nagyon kézséges, csinál neki egy csésze forró teát, leülnek diskurálni. Mikor már bizalmasabb viszony van köztük, és olyan jó kapcsolatban vannak egymással, hogy az anoním futballszakértő már állandó kártyapartnere a Zenit játékosának (akkor) minden hétvégén, azt mondja a mi Andreyünknek: 'Figyelj fiam, én az Arsenalt képviselem, szeretném ha nálunk játszanál. Nem szoktam sokat tévedni a jövőt illetően, és most elmondom neked, hogy te még egyszer fogsz négy gólt rúgni a Liverpoolnak az Anfielden.' Arshavinnak még ekkor egy új szerződés sem járt a fejében, amely az Arsenalhoz csatolná őt, így egy jóízűt kacag a megfigyelő kijelentésén, majd hozzáteszi: 'Szép álom.' A másik pedig még fokozza az orosz klasszis jókedvét az alábbi mondattal: 'Sajnos a négy gólod nem lesz elég a győzelemhez.' Ez az a pillanat, amikor abba kell hagyni az egyperces novellák írogatását, és belecsöppenni a jelenbe...

2009. április 21-e van, Arshavin ugyebár már az Arsenal középpályása. Következik egy rangadó, amelyet Wenger együttese a Liverpoollal vív az Anfielden. Jó iramban kezdődik a találkozó, a Liverpool az első két perc utáni megingás után (az Arsenal kezd jobban) kezdi átvenni az irányítást, és helyzeteket alakít ki. Így telik az első félidő, mígnem feltűnik valaki, Andrey Arshavin. A mezőnyben nem igazán remeklő középpályás megkapja a labdát egy gyönyörű Nasri-Fabregas kombináció után, és bevágja a labdát a kapuba, 0-1. A felső kapufa ezúttal velünk volt. A második játékrész nem úgy indult, ahogy az Ágyúsok akarták, Torres és Benayoun percek alatt megfordították a meccset, az Anfield eredményjezőjén már 2-1 állt. Tartogatott számunkra még sok mindent ez a meccs, igazából nem is emlékszem, mikor éltem át 90 percen belül az örömöt és a bosszúságot ennyiszer egymás után. Andrey Arshavin kihasználta Arbeloa kicsinek tűnő hibáját, majd egy elképesztő gólt vágott körülbelül 20 méterről a kapuba. Reina nem védhette, 2-2. Nemsokára fordított az Arsenal, ki más lenne a gólszerző, ha nem Arshavin? Ő intézte úgy, hogy a labdát sikerüljön beadni neki, közelről pedig már nem hibázott, 2-3. Torres sem aludt a meccsen, belőtte második gólját, a lövését kis híján hárította Fabianski, de sajnos 3-3-ra állt ez a felejthetetlen ütközet. A 90. perc tartogatott még gólt, sőt az utána lévő minutumok is. Arshavin kapott egy labdát a fél pályán át sprintelő Walcottól, és bevágta a játékszert könyörtelenül a kapu jobb sarkába. Walcott futása során déja vu érzésem támadt, mintha láttam volna már egyszer, pont a Liverpool ellen ilyet, pont az Anfielden, és pont Walcottól. Azon a találkozón, a tavalyi BL-negyeddöntőn is négyet rúgott a Liverpool, mi csak kettőt. Folytassuk tehát 3-4-ről. Öt percet hosszabbított a játékvezető, ennek a harmadik percében Benayoun újra kiegyenlített, 4-4 lett a végeredmény. Egyáltalán nem voltam csalódott, nagyon örültem a döntetlennek, hatalmas mentális erőről tett tanúbizonyságot az ARSENAL. Igen, így nagybetűvel. Négy gólt rúgott a parádésan játszó ARSHAVIN. Vagy 4RSH4VIN? Vagy FOURSHAVIN? Mindenki döntse el maga, hogy nevezi ezt az orosz fenegyereket. A kritikusok bizonyára azt mondják: 'Volt egy jó meccse, és?' Ez azért ennél többről szól.

2-1-nél úgy hittem, akár ki is tömhetnek minket. Nem akarok senkit kihagyni a felsorolásból, és nemcsak egyedül Arshát akarom éltetni, ezért felsorolom a kezdőcsapatot, illetve a cseréket, a teljesség igénye nélkül:
FABIANSKI-SAGNA-TOURE-SILVESTRE-GIBBS-SONG-FABREGAS-DENILSON-NASRI-ARSHAVIN-BENDTNER
DIABY-WALCOTT
MANNONE-EBOUE-RAMSEY-VELA-EDUARDO
ARSENE WENGER még pluszba ide, és az egész stáb.
Tévedtem a legutóbbi írásomban, nem az Arsenal 2-1 MU a második kedvenc meccsem, hanem EZ. Nagyszerű este volt, tele izgalommal.

Térjünk vissza egy kicsit még a fikcióhoz. Arshavin a meccs után találkozik a megfigyelővel, akivel jó kapcsolatot ápol azóta is. Az orosz kérdezi: 'Honnan tudtad?' Mire a játékosmegfigyelő: 'Micsodát? TE HITTED EL, HOGY KÉPES VAGY RÁ.'

 

Köszönöm mindenkinek, hogy végigolvasta, üdv.
Matthew

Hozzászólások (8)

15 éve
Törölt felhasználó
Jól érezted meg a lehetőséget Hajdú B. mondatában.
Az irás szerkezete és stílusa már-már irodalmi magasságokat ér el.
Remek munka!!!!!!!
15 éve
Törölt felhasználó
"mikor éltem át 90 percen belül az örömöt és a bosszúságot ennyiszer egymás után." Na Én pont a tavalyi pool elleni meccsen voltam így. Walcott szólója után még önkívületi állapotban voltam, mikor látom, ill. hallom, hogy Hajdú B. ordibálja, hogy 11-es. Na bmeg... Ott teljes blokk. 1 percen belül megjártam a mennyet és a poklot.
Walcott szólójánál nekem is volt egy kis déja vu érzésem, bár azt reméltem, hogy most Ő fejezi majd be! :D
Mondjuk Én elég mérges voltam, hogy megint nem tudtuk végig koncentrálni a meccset és a 93. percben kaptunk egy gólt.
15 éve
Törölt felhasználó
Nem az vezérelt, h a Nike stílusa benne legyen, sőt, egyetlen sportszergyártó cégre sem gondoltam írás alatt! :D Ez mind én vagyok! ;)
15 éve
Törölt felhasználó
tényleg egyre jobbakat írsz Matthew!!! király lett!!!
15 éve
Törölt felhasználó
tényleg király jó volt!

Szólj hozzá